Sfântul Ignatie Teoforul cinstit la Dunărea de Jos

Conform unei tradiții bine înrădăcinate la Galați, în data de 20 decembrie 2013 slujitorii și credincioșii de la Dunărea de Jos îl prăznuiesc în chip cu totul special pe Sfântul Ignatie Teoforul, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei aflându-se un fragment din sfintele sale moaște.

În aceste context, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența unui număr impresionant de preșcolari, elevi și tineri liceeni de la școlile gălățene, participanți la proiectele naționale „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!” și a altor credincioși.

Tinerii, însoțiți de profesorii de religie și alte cadre didactice au participat activ la Sfânta Liturghie oferind răspunsurile liturgice la strană, iar la momentul chinonicului, împărțiți în cete de colindători, au prezentat un impresionant concert de colinde tradiționale.

Cei mai mulți dintre tineri și copii, după o prealabilă primenire sufletească, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian

În cuvântul său de învățătură, adresat copiilor și creștinilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a arătat că el este copilul luat în brațe de Mântuitorul Iisus Hristos și l-a arătat drept exemplu de viață închinată slujirii și împlinirii poruncilor Mântuitorului Iisus Hristos.

Chiriarhul Dunării de Jos a felicitat atât copii cât și dascălii lor, oferindu-le daruri, constând din iconițe cu Nașterea Domnului, cărți de rugăciune, revista eparhială „Călăuza ortodoxă” și dulciuri.

La momentul liturgic cuvenit, un număr de cinci tineri preoți au primit hirotesia întru duhovnic.

În încheiere, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba parastasului pentru ctitori și pentru eroii Revoluției din decembrie 1989.

Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Programul liturgic din Catedrala arhiepiscopală din Galați a continuat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului eparhial, prin organizarea sinaxei monahale.

Lucrările sinaxei au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în prezența stareților, starețelor și duhovnicilor mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Au fost analizate și dezbătute principalele probleme administrative și duhovnicești legate de viața din mănăstire,precum și despre pravila de rugăciunea în viața fiecărui monah și despre curentul tot mai puternic al secularizării care pătrunde uneori și în mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente