Sfântul Ierarh Nicolae cinstit de către românii ortodocși din Ungaria

Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni a fost cinstit în ziua prăznuirii în chip deosebit de către românii ortodocși din Ungaria. Patru dintre bisericile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, între care și Catedrala episcopală din Gyula, sunt închinate Sfântului Ierarh.

Cu ocazia hramului Catedralei episcopale din Gyula, ieri, 6 decembrie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și de un sobor din care au făcut parte toți clericii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, dar și alți preoți din România, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Această sărbătoare a hramului, încă din timpul arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, astăzi Episcopul Oradiei, a fost socotită în special ca o sărbătoare a copiilor români de la grădinița, școala generală și liceul românesc din Gyula, care s-au adunat cu toții la catedrală, pentru a-l cinsti împreună pe Sfântul Nicolae, cel milostiv și atât de mult iubit în toată lumea creștină. În acest an, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala episcopală din Gyula au fost date de către corul Ligii Tineretului Ortodox Român din Lugoj.

Cu o zi înaintea praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, în duminica a 27-a după Rusalii, a fost rândul Bisericii Ortodoxe românești din Bichișciaba să îmbrace haine de sărbătoare. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din Bichișciaba, din sobor făcând parte părintele paroh Teodor Marc, consilierul economic al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și doi diaconi.

Ca și în anii trecuți, la sfârșitul Sfintei Liturghii au fost împărțite daruri copiilor care au participat la dumnezeiasca Liturghie, după care, într-un cort special amenajat în curtea bisericii, prin implicarea preotului paroh și cu sprijinul unor persoane și instituții locale, a fost oferită hrană caldă mai multor persoane nevoiașe din această localitate, care este reședința de județ a județului Bichiș (Békés). Astfel, biserica românească din Bichișciaba a prelungit peste veacuri lucrarea caritativă a Sfântului Ierarh Nicolae, care poartă de grijă până astăzi și îi îndrumă duhovnicește pe dreptmăritorii creștini din toată lumea, dar și pe credincioșii ortodocși români din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente