Sfântul Ierarh Nectarie prăznuit la Oradea

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit cu multă bucurie duhovnicească și în Episcopia Oradiei. Luni, 09 noiembrie 2015, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Sfântul Ierarh Nectarie, unul dintre ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul catedralei, împreună cu Sfinţii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Spiridon al Trimitundei, a fost cinstit în chip deosebit, a precizat Pr. Cristian Rus.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, la slujba de priveghere au luat parte și preacuvioși părinți de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarh și stareț, care au adus spre închinare o raclă aflată în patrimoniul mănăstirii cu fragmente din sfinte moaște de la mai mulți sfinți, între care și Sfântul Ierarh Nectarie. Programul liturgic obișnuit de la noua Catedrală Episcopală din Oradea, dar și de la așezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Oradiei, a fost îmbogățit, timp de 40 de zile, începând din 06 noiembrie 2015, înaintea slujbei de seară oficiindu-se Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Paraclisul Maicii Domnului, iar după slujba de seară citindu-se catisme din Psaltire, pentru pace și unitate, pentru înmulțirea dragostei și a comuniunii dintre oameni.

Luni, 09 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în paraclisul de iarnă Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie de la demisolul catedralei.

În cadrul slujbei, diaconul Daniel Nicolae Iștoc a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Ioaniș, Protopopiatul Beiuș. Noul preot a primit şi hirotesia întru duhovnic.

Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi lucrările minunate ale Sfântului Ierarh Nectarie, evidenţiind minunile săvârşite de sfântul ierarh pentru cei aflaţi în suferinţe, fiind grabnic ajutător şi izbăvitor: „Ziua de 9 noiembrie este o zi de mare bucurie duhovnicească pentru creștinii dreptmăritori de pretutindeni, la sărbătorirea unuia dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, un sfânt contemporan cu noi care a suferit multe prigoane și persecuții în viața sa, dar care a rezistat și nu s-a clătinat în credința și în dragostea sa. Oricât a fost de încercat în cursul vieții sale, el nu s-a viclenit, nu s-a înrăit, nu a ajuns să-i pizmuiască și să-i urască pe semenii săi și pe cei care l-au izgonit din scaunul episcopal și l-au prigonit, ci, dimpotrivă, cu credință mare și cu iubire multă s-a adâncit în rugăciune, astfel încât a fost preamărit de Dumnezeu, iar după trecerea sa la cele veșnice, dragostea pe care a avut-o sfântul față de Dumnezeu și față de aproapele s-a arătat în chip minunat, proslăvit fiind Sfântul Nectarie de Domnul cu darul facerii de minuni, cu darul vindecărilor, cu darul grabnicului ajutor pentru toți cei care îl cheamă în rugăciune. Așa se face că, îndată după canonizarea Sfântului Nectarie, faima sa, vestea sfințeniei sale și a minunilor multe și mari s-a răspândit în toate laturile credinței creștine dreptmăritoare, în toate laturile Ortodoxiei, astfel încât, rând pe rând, neamurile toate care Îl preamăresc pe Dumnezeu în dreapta credință au început să îl îndrăgească foarte mult pe acest mare sfânt, adăugându-l celorlalte cete de sfinți și bucurându-se toți creștinii ortodocși pentru că Dumnezeu, în vremurile noastre din urmă, a făcut să strălucească și pentru noi și printre noi un sfânt din vremea noastră, un sfânt plin de dragoste și compasiune, plin de frumusețe sufletească nepieritoare, un prieten al oamenilor, un ajutător al celor bolnavi, un mângâietor al celor săraci.”

La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, care se află în spitale și pe patul de suferință, afectați de incendiul nimicitor ce a avut loc în București, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor. De asemenea, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață în urma tragediei petrecută în seara zilei de 30 octombrie 2015 în capitala țării.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat rânduiala binecuvântării prinoaselor aduse de credincioși la biserică de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie.

În cuvântul rostit la încheierea programului liturgic, Ierarhul Oradiei a adus mulţumiri Preasfintei Treimi pentru frumoasa şi binecuvântata zi şi a invocat ajutorul şi rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie pentru întreaga suflare ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Oradiei.

În după-amiaza zilei, la ceasul vecerniei, la noua Catedrală Episcopală din Oradea s-a aflat un fragment din moaştele sfinte ale Sfântului Ierarh Nectarie, adusă spre închinare, încă din ajun, împreună cu alte sfinte moaşte, de către preacuvioşii părinţi de la Sfânta Mănăstire Izbuc, din Eparhia Oradiei. Racla cu sfinte moaşte a fost purtată în procesiune în jurul catedralei, iar apoi clerul catedral şi cel de la Mănăstirea Izbuc au săvârşit Taina Sfântului Maslu, în prezenţa a sute de credincioşi, care au avut posibilitatea, la final, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, ale altor sfinţi, dar şi racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente