Sfântul Ierarh Nectarie prăznuit la Catedrala Episcopală din Oradea

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit în perioada 8-9 noiembrie 2016 la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, notează site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Manifestările au debutat marți, 8 noiembrie 2016, când a fost adusă de părintele arhimandrit Mihail Tărău, stareț al Mănăstirii Izbuc, împreună cu părinții așezâmântului monahal, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, aflată în patrimoniul mănăstirii.

Racla a fost întâmpinată de Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, aceasta fiind așezată spre închinare credincioșilor, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

În continuare, a urmat slujba Privegherii, oficiată de  Preasfinția Sa împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, și în prezența a sute de credincioși care au venit să îi aducă cinstire sfântului făcător de minuni. La miezul nopții, unul din slujitorii catedralei a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie de la demisolul catedralei.

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, miercuri, 9 noiembrie 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat exemplul de viață creștină a Sfântului Nectarie.

Sfântul Nectarie împlinește, prin viața sa, prin modelul său, prin moștenirea pe care ne-o lasă, Imnul Fericirilor, care este Constituția Împărăției cerurilor. Sfântul Nectarie, prin lucrarea harului Duhului Sfânt, a trecut peste toate răutățile ce le-a avut de întâmpinat, pentru că era un om bun și nu s-a lăsat să fie, în viața lui, în inima lui, în sufletul lui, cuprins de otrava răutății celui viclean care caută pe fiecare om să îl îndepărteze de valorile credinței, a spus ierarhul.

Prăznuirea Sfântului Nectarie la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat în după-amiaza zilei, cu oficierea Tainei Sfântului Maslu, de părinţi de la Mănăstire Izbuc, împreună cu clerul catedralei episcopale.

Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni, este unul din ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul catedralei, împreună cu Sfinţii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Spiridon al Trimitundei.

Comentarii Facebook


Știri recente