Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a fost sărbătorit la Mănăstirea Putna

Sfântul Iacob Putneanul a fost cinstit sâmbătă și duminică, la Mănăstirea Putna, așezământul monahal unde s-a format duhovnicește Mitropolitul Moldovei canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2016.

Începutul sărbătorii închinate Sfântului Mitropolit Iacob a fost marcat în ziua de sâmbătă, 13 mai, prin scoaterea spre închinare a sfintelor sale moaște în pridvorul bisericii voievodale, de către obștea monahală.

Tinerii și pelerinii prezenți au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar.

În cadrul Sfintei Liturghii de duminică, 14 mai, au avut loc două hirotonii, în ieromonah și ierodiacon, și o hirotesie în arhimandrit.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Bărbătească „Te Deum Laudamus”, sub bagheta dirijorală a pr. Matei Zaharia, lector la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a făcut referire la textul Sfintei Evanghelii al zilei. Părintele Arhiepiscop a vorbit despre nemărginirea prezenței lui Dumnezeu și a subliniat faptul că „veșnicia se poate ascunde într-o secundă, întâlnirea femeii samarinence cu Mântuitorul Iisus Hristos fiind o șansă de veșnicie. Să te întâlnești cu o clipă după care să pleci un alt om, aceasta este definiția Învierii”.

În continuare, ierarhul a adus în atenție aspecte referitoare la cultul sfintelor moaște și a dat citire Decalogului familiei creștine, alcătuit de Înaltpreasfinția Sa special pentru ziua pe care Biserica Ortodoxă Română a dedicat-o familiei.

Sfânta și Dumnezeiască Liturghie s-a încheiat cu rostirea de către cei doi ierarhi a unor rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate.

A urmat un moment artistic deosebit susținut de Corul „Sfântul Iacob Putneanul” al școlii gimnaziale cu același nume din Putna, coordonați de prof. Mariana Maloș. Au fost interpretate compozițiile „Tatăl nostru”, „Familia creștină”, „Rugă pentru sfinți”, și „Tinere, te cheamă Domnul”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit Coralei bărbătești „Te Deum Laudamus”, Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”.

Pe parcursul zilelor de duminică și luni, moaștele Sfântului Iacob, cel de-al doilea ctitor al locașului de cult, vor sta în pridvorul bisericii voievodale a mănăstirii, unde credincioșii le vor putea aduce cinstire.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente