Sfântul Ierarh Iachint de Vicina – ocrotitor al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeș

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în fiecare an, la data de 28 octombrie, pe Sfântul Mitropolit Iachint de la Vicina. Acesta a fost canonizat la 26 septembrie 2009, alături de Neagoe Vodă Basarab şi Ioanichie cel Nou.

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, în seara zilei de 27 octombrie a fost oficiată slujba Vecerniei și a Litiei, iar ieri, 28 octombrie 2015, la Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş a fost prăznuit cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina, primul ierarh care a ocupat scaunul mitropolitan al Ţării Româneşti după recunoaşterea oficială de către Patriarhia Ecumenică în luna mai a anului 1359, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Cu această binecuvântată ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie, de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.

Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Ortodox Sf. Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domneşti, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorii Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.

Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, a contribuit atât la organizarea vieţii bisericeşti din Ţara Românească, cât şi la ctitoria Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş.

Comentarii Facebook


Știri recente