Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a luat crucea mitropoliei în vremuri foarte grele, spune PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldărușani, unde se află moaștele Sf. Ier. Grigorie Dascălul, despre care a spus că a luat crucea mitropoliei în vremuri foarte grele.

Din soborul de slujitori ai altarului au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și Părintele Cristian Burcea, Protopopul de Ilfov Nord.

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că Sf. Ier. Grigorie Dascălul a fost „cel mai mare mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea”, luând crucea mitropoliei în vremuri foarte grele, după înfrângerea Revoluției anti-otomane a lui Tudor Vladimirescu și înainte de punerea țării sub administrație rusă.

Ierarhul a obținut ștergerea unei mari părți din datoriile eparhiei, a restabilit respectarea teritoriului ei canonic, a ușurat viața preoților prin eliminarea multor taxe și a determinat intensificarea lucrărilor filantropice și a construcției de școli.

Unul din bursierii pe care i-a susținut a fost Petrache Poenaru, inventatorul stiloului și profesor de inginerie la Academia Sf. Sava, strămoașa Universității din București.

Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul „știa multe limbi și avea o capacitate de traducere foarte fidelă, foarte savantă. În bibliotecile noastre se păstrează dicționare și lecționare făcute de părinții nemțeni, printre care și Grigorie Dascălul”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Acești oameni, supranumiți cu numele de Dascălul, au fost adevărați savanți ai timpului lor”, a adăugat el.

Părintele Arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, a precizat că, după canonizarea ierarhului, mănăstirea a prosperat, iar sfântul a dăruit vindecări minunate unor apropiați ai acesteia.

În cadrul parastasului oficiat după liturghie, episcopul vicar patriarhal s-a rugat și pentru victimele pandemiei de Covid-19 și ale inundațiilor recente.

Biserica Mănăstirii Căldărușani este ctitoria lui Matei Basarab (1637) și este în curs de renovare printr-un proiect cu fonduri europene.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente