Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, omagiat prin manifestări culturale și religioase în Covasna

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, a fost omagiat săptămâna trecută prin ample manifestări la Sfântu Gheorghe și în alte localități din județul Covasna, prin implicarea a numeroase asociații din județ, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Dr. Ioan Lăcătușu, unul dintre organizatorii manifestării, a precizat că Sfântul Ierarh Andrei Șaguna se numără printre cei mai mari apărători ai Ortodoxiei, identității naționale și unității românilor, iar pentru românii din județul Covasna a fost un sprijin, un izvor de credință și nădejde. Memoria marelui ierarh a fost sărbătorită 22 de ani consecutiv de către organizațiile din Covasna, în fiecare an activitățile culturale fiind însoțite de slujbe religioase.

Manifestările au debutat marți, 24 iunie, la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare, cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei și Harghitei, înconjurat cu un sobor de preoți, cu ocazia hramului mânăstirii. Apoi, a doua zi au urmat manifestări la statuia Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ridicată în vecinătatea Bisericii ortodoxe și a primei școli confesionale românești din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799. Pe parcursul întregii săptămâni au avut loc expuneri, comunicări științifice, lansări de carte, mese rotunde și dezbateri pe teme legate de istoria și cultura românească etc. Printre invitați s-au aflat, alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei și Harghitei, oameni de cultură, cercetători, teologi, muzeografi, arheologi, istorici, etnografi, arhiviști, sociologi.

Activitățile s-au încheiat ieri, 29 iunie, cu Nedeia Sânpetrului de la Vâlcele, o tradițională serbare românească. În cadrul Nedeiei, au fost prezentate volume monografice despre localitățile Araci și Vâlcele, apoi a urmat serbarea câmpenească tradițională anuală, cu participarea unor artiști profesioniști și formații folclorice din județele Covasna și Brașov.

Manifestările din cadrul zilelor dedicate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, din județul Covasna, au fost organizate de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, S.C. Ștefadina SRL București, Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, al Primăriei și al Consiliului Local al comunei Vâlcele.

Comentarii Facebook


Știri recente