Sfântul Ier. Iosif cel Milostiv a fost cinstit în catedrala din Iaşi, ctitoria sa | „Era un om râvnitor, iubitor de Biserică şi semeni”

Ierarhul care a păstorit Mitropolia Moldovei cu vrednicie în perioada 1875-1902, a fost cinstit vineri pentru prima dată ca sfânt în Biserica Ortodoxă Română. În catedrala din Iaşi, Liturghia în cinstea Sf. Iosif cel Milostiv a fost oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar omilia a fost rostită de pr. Ioan Vicovan, Decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi. „Era un om râvnitor, iubitor de Biserică şi semeni”, a spus părintele decan despre Mitropolitul Iosif.

Părintele Ioan Vicovan a amintit că măreaţa catedrală din Iaşi a fost refăcută de Sfântul Iosif, continuând lucrarea începută de Mitropolitul Veniamin Costachi.

Lucrările au început în anul 1833 şi s-au desfăşurat intens până în anul 1841, însă în 1842 mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost sistate. Timp de aproape 40 de ani biserica a rămas neterminată. La stăruinţele Sfântului Iosif, autorităţile statului român independent hotărăsc reluarea lucrărilor, astfel că edificiul bisericesc va fi sfinţit în 23 aprilie 1887.

Despre Sfântul Iosif, părintele decan a spus că era „un om iubitor de semeni, milostiv şi foarte rugător”.

„De aici din catedrală şi până la palat dăruia tot salariul său pe o lună. Zilnic veneau peste 100 de săraci, iar duminica până la 200 şi pregătea bani special pentru ei. El ajuta pe elevii şi studenţii săraci. Sufrageria lui era cantina studenţilor săraci”, a afirmat părintele Ioan Vicovan.

Mitropolitul Iosif s-a născut în anul 1818 în familia preotului Anania Mihalache, primind la botez numele Ioan.

În 23 aprilie 1872 a fost hirotonit arhiereu cu titlul de Mireon (de Mira Lichiei), iar la 18 ianuarie 1873 a fost ales Episcop al Argeșului, unde a păstorit o perioadă scurtă, până la alegerea sa, la 10 iunie 1875, ca mitropolit al Moldovei. A fost instalat la Iași la 6 iulie 1875 și a păstorit până la moartea sa din 26 ianuarie 1902.

Pentru faptele sale de milostenie, poporul l-a numit Iosif cel Sfânt şi Milostiv. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut în rândul Sfinţilor, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie, când a trecut la cele veşnice.

Foto credit: Silviu Cluci/doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente