Sfântul Grigorie Teologul, modelul celor care vor să devină teologi

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, prăznuit ieri, este ocrotitor și al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București. La această sărbătoare, în mijlocul seminariștilor și al profesorilor s-a aflat PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina.

Prăznuirea patronului sau ocrotitorului duhovnicesc al elevilor și profesorilor Seminarului „Nifon Mitropolitul” din București a avut loc în biserica Mănăstirii „Radu Vodă”, aflată în imediata apropiere. În mod tradițional, învățământul teologic din Biserica Ortodoxă este pus sub patronajul Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Această hotărâre a fost luată la primul congres de teologie al facultăților ortodoxe din lume care a avut loc în prima jumătate a secolului al XX-lea. „Acești trei mari ierarhi, dascăli ai Bisericii și învățători ai lumii, au fost proclamați ca ocrotitori ai școlilor teologice pentru că ei au marcat prin activitatea, viața și învățătura lor nu numai epoca în care au trăit, ci întreaga istorie a Bisericii. Însă școlile deja înființate au avut și alte hramuri, cel mai des fiind acela al Sfântului Grigorie Teologul, fiindcă, dincolo de faptul că a fost un teolog strălucit, un dascăl al Bisericii care a lămurit cele mai importante dogme discutate și disputate în secolul în care a trăit, dogma hristologică, dogma trinitară, este un model de studiu, de comportament și de viață duhovnicească pentru cei care doresc, asemenea lui, să devină păstori ai Bisericii”, a subliniat Preasfinția Sa.

De asemenea, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a arătat că Biserica, pentru importanța învățăturii și adâncimea gândirii teologice, l-a supranumit pe Sfântul Ierarh Grigorie, Arhiepiscopul Constantinopolului, „Teologul”. Acest supranume Biserica l-a mai dat Sfântului Ioan Evanghelistul, ucenicul Mântuitorului Iisus Hristos, și Sfântului Simeon, părinte trăitor între secolele X-XI.

După slujba pomenirii ctitorilor, profesorilor, elevilor și a altor ostenitori ai acestei instituții de învățământ teologic, PS Varlaam Ploieșteanul a înmânat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, diplome și daruri pentru elevii și elevele de la Seminarul „Nifon Mitropolitul” și Seminarul „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea, care au participat la concursul dedicat părintelui profesor Dumitru Stăniloae, etapa eparhială. De asemenea, a fost înmânată și Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei” dirijorilor corului Seminarului „Nifon Mitropolitul”, „Cantate Domino”, pentru cele două medalii de argint obținute la Olimpiada corală internațională de la Cincinnati, SUA.

Comentarii Facebook


Știri recente