Sfântul Grigorie, prin viața sa plină de suferințe, este cunoscător al tainelor lui Dumnezeu– Mitropolitul Irineu

Mitropolitul Irineu al Olteniei a evidențiat miercuri de sărbătoarea Sfântului Grigorie Decapolitul, hramul Mănăstirii vâlcene Bistriţa, viața virtuoasă în Hristos pe care a trăit-o sfântul.

„Sfântul Grigorie a dus o viață plină de suferințe și trăită în iubire de Dumnezeu. Dacă creionăm ceva despre cunoașterea lui Dumnezeu și despre chemarea Domnului Hristos de a veni la El atunci când ne aflăm în suferințe, toate acestea le aflăm la Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Sfântul Grigorie este cunoscător al tainelor lui Dumnezeu, el le-a cunoscut prin gustare, adică a gustat și a văzut că bun este Domnul”.

Ierarhul a subliniat totodată și chemarea noastră spre sfințenie precum și modelul pe care-l avem prin Sfântul Grigorie Decapolitul.

„Sfinții se odihnesc în Mântuitorul Hristos, iar odihna aceasta este dincolo de atâtea griji omenești, drept urmare este o fericire să intrăm în ascultarea Domnului Hristos și să luăm această hotărâre de a fi sfinți, precum Tatăl nostru Cel din ceruri sfânt este. Acesta este mesajul pe care Sfântul Grigorie ni-l lasă”.

„De câte ori venim la Mănăstirea Bistrița, ca să sărutăm sfintele sale moaște, primim darul sfințeniei, al miresmei și, în același timp, chemarea și imboldul de a merge către Mântuitorul Hristos”, a spus Mitropolitul Irineu.

Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Mitropolitul Irineu, informează Arhiepiscopia Râmnicului:

  • Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului;
  • Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului;
  • Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei;
  • Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei;
  • Episcopul Visarion al Tulcii;
  • Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei;
  • Episcopul vicar Paisie Lugojeanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Mănăstirea Bistriţa a fost construită la începutul anilor 1490.

Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul se află în patrimoniul așezământului monahal din 1497.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente