Sfântul Grigorie Dascălul cinstit la mănăstirea ilfoveană Căldăruşani

Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit astăzi, 22 iunie 2016, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. Cu acest prilej, Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov a fost un adevărat loc de pelerinaj pentru credincioșii care au venit în număr mare să aducă cinstire moaștelor Sfântului Ierarh găzduite de așezământul monahal. În mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor prezenţi s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

MSP_2443Printre numeroasele lăcaşui de cult ocrotite de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul se numără şi Mănăstirea Căldăruşani. În această zi de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii şi ostenitorii mănăstirii trecuţi la Domnul.

MSP_2436În cuvântul de învățătură, potrivit Radio TRINITAS, Preasfinţia Sa a spus că oamenii au în Sfântul Grigorie Dascălul, în primul rând, un model desăvârșit de smerenie:

De asemenea, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit despre activitatea cărturărească a sfântului, arătând că acesta a manifestat o grijă deosebită faţă de educaţia tinerilor:

La slujbă au participat credincioși din Capitală și din împrejurimi, dar și din alte părți ale țării.

***

Sfântul Grigorie s‑a născut în anul 1765, în Bucureşti, şi a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ. În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind aşezat în cinstea de Mitropolit al Ţării Româneşti.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de prăznuire la 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu prilejul hramului acesteia.

Viața Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești

Comentarii Facebook


Știri recente