Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a întors în satul natal

Un fragment din moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul a fost aşezat miercuri spre cinstire credincioşilor în biserica din satul natal, comuna Şugag.

Delagaţia care a însoţit sfintele moaşte a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, care a oficiat apoi slujba Acatistului în biserica Sf. Nicolae din Şugag.

„Astăzi, Şugagul îl primeşte pe fiul satului cu făclii aprinse şi valuri de tămâie, cu lacrimi de bucurie şi cântări duhovniceşti. Toţi îl întâmpină cu emoţie şi cu entuziasm pe ţăranul gospodar de altă dată, care acum reprezintă pentru noi o icoană vie a dreptei credinţe, un mărturisitor autentic al Ortodoxiei şi un exponent al valorilor ei sublime”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să aducă cinstire sfântului Gheorghe şi să-l roage să mijlocească pentru ei în Cer.

„Haideţi să ne apropiem cu veneraţie de acest atlet al lui Hristos odrăslit în ţinutul Albei. Veniţi să-l întâlnim pe acela care a murit după legile firii, dar trăieşte în veci, în soborul sfinţilor. Să fim siguri că Sfântul Gheorghe Pelerinul, aflat lângă tronul milostivirii divine, este sensibil la suferinţele şi strâmtorările lumii actuale. Rugându-se pentru noi, vom primi de la Dumnezeu pace şi îndurare, sănătate şi ajutor”.

Moaştele au fost oferite din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința Părintelui Mitropolit Teofan.

Racla a fost adusă în Şugag de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, unde a fost așezată spre închinare sâmbătă, 3 august.

Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017. Proclamarea canonizării a avut loc în data de 25 martie 2018.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente