Sfântul Gheorghe Hozevitul, prăznuit în mod deosebit în Țara Sfântă

Ieri, 21 ianuarie 2010, în Patriarhia Ierusalimului a fost prăznuit Sfântul Gheorghe Hozevitul, monah din Țara Sfântă din secolul al VI-lea. Originar din insula Cipru, Sfântul părinte a îmbrățișat viața ascetică, după moartea părinților săi, și a plecat la Locurile Sfinte, urmându-l pe fratele său, care era eremit acolo de mai multă vreme. S-a alăturat obștii mănăstirii Maicii lui Dumnezeu din Hozeva, unde i-a uimit pe toți prin viețuirea sa și pentru râvna pe care o avea pentru cele duhovnicești. A plecat la Domnul la adânci bătrâneți. Prăznuirea sa se face la 8 ianuarie (21 ianuarie după calendarul iulian).

Cu prilejul acestei sărbători, la mănăstirea care îi poartă numele din pustiul Hozevei, s-a făcut Priveghere de toată noaptea, urmată de Acatistul Sfântului și de Sfânta Liturghie. Slujbele au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Theophylactos, Arhiepiscop de Iordania și Betleem, alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujbele au început în jurul orei 23 și s-au terminat după ora 3 dimineața.

Au fost prezenți sute de credincioși, dintre care și un număr foarte mare de pelerini români. Aceștia au venit atât pentru hramul mănăstirii, cât și pentru a se închina moaștelor Sfântului Ioan Iacov Hozevitul Romântul, care sunt păstrate în această mănăstire. Frumoasa mănăstire din mijlocul Pustiului Hozevei reprezintă unul dintre principalele obiective în circuitele grupurilor de pelerini români, în speciali pentru sfinții viețuitori pe care i-a avut aceasta, dintre care fac parte Sf. Gheorghe Hozevitul și Sf. Ioan Iacov Hozevitul Românul.

Comentarii Facebook


Știri recente