Sfântul Emilian de la Durostor sărbătorit în Capitală

În ziua pomenirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor, vineri 18 iulie 2014, a fost zi de hram la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor”, de lângă parcul Drumul Taberei, informează Ziarul Lumina. Slujbele Vecerniei unite cu Litia și a Acatistului sfântului ocrotitor al bisericii au fost săvârșite de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele protopop Costel Burlacu, de la Protoieria Sector 6 Capitală, și preoții slujitori ai bisericii. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele inspector eparhial Nicolae Bănuță înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După ceasul rugăciunii celei de seară, părintele consilier eparhial Veniamin Goreanu a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că sărbătoarea hramului este un prilej deosebit de a înălța rugăciuni Bunului Dumnezeu și sfântului ocrotitor și de a mulțumi pentru toate darurile și binefacerile pe care le primim. De asemenea, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu a evidențiat importanța mărturisirii credinței ortodoxe, precum a mărturisit-o mucenicul străromân Emilian de la Durostor, arătând că acesta trebuie să fie pentru noi cei de astăzi model de adevărată trăire a credinței în Hristos. „Sfântul Mucenic Emilian este pentru noi toți un model de mărturisire a credinței și de curaj. Cei care îl iubiți pe sfântul dumneavoastră ocrotitor sau cei care ați auzit despre faptele sale minunate sunteți chemați să dați mărturia cea dreaptă într-o societate secularizată, în care omul se îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu și părăsește tradițiile și valorile noastre strămoșești”, a spus arhim. Veniamin Goreanu.

La final, părintele Constantin Țincu, parohul bisericii, a mulțumit părintelui Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintelui protoiereu Costel Burlacu pentru prezența la ceasul Vecerniei.

Credincioși bucureșteni de toate vârstele au venit ieri la prăznuirea Sfântului Mucenic străromân Emilian de la Durostor, sărbătorit în mod deosebit la biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”-Drumul Taberei, Protopopiatul Sector 6 Capitală, pentru a se ruga și pentru a se închina sfintelor moaște care se află în această biserică.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către pr. Nicolae Bănuță, inspector eparhial în cadrul Corpului de inspecție bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor și slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Andrei”-Parva din Capitală, împreună cu preoți de la parohii din Protopopiatul Sector 6 Capitală și alte protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. După Sfânta Liturghie, pr. inspector eparhial Nicolae Bănuță a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că virtutea credinței „așază pe om pe drumul cel greu al mântuirii”, precum a arătat în viața sa și Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor, Silistra de astăzi, care, deși „a avut o poveste de viață simplă, puterea și însemnătatea credinței lui au rămas peste veacuri”. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult, după care a fost oficiat un Polihroniu cu ocazia onomasticii părintelui Emilian Țincu, slujitor la această biserică.

Ca în fiecare an, credincioșii care au participat la sărbătorirea celui de-al treilea hram al parohiei au primit pachete cu alimente. „Sărbătorirea Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor este o bucurie duhovnicească deosebită pentru noi și pentru credincioșii parohiei noastre. Pentru acest hram ne-am pregătit în primul rând duhovnicește, dar, împreună cu ceilalți slujitori ai parohiei și cu membrii Consiliului parohial, am avut în grijă și pe credincioșii care au participat la hramul parohiei noastre și am pregătit pentru toți cei prezenți peste 1.000 de pachete cu hrană”, a precizat pr. paroh Constantin Țincu.

Comentarii Facebook


Știri recente