Sfântul Daniil Sihastrul, prăznuit la Voroneț

Mănăstirea Voroneț din județul Suceava l-a cinstit miercuri, 18 decembrie 2013, pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, informează „Ziarul Lumina”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Credincioșii din Bucovina l-au pomenit în mod deosebit pe Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătorit de Biserica noastră în fiecare an pe 18 decembrie. La slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu soborul de preoți și diaconi, a asistat obștea așezării monahale, precum și numeroși pelerini. În cuvântul adresat celor prezenți, IPS Arhiepiscop Pimen a remarcat că în viața creștină avem nevoie de povățuitor și pentru a înțelege ceea ce învățăm. „Cel mai bun povățuitor este duhovnicul care povățuiește mai ales în scaunul de spovedanie. În viață cunoaștem multe, însă avem și nedumeriri. Trebuie să ne întrebăm dacă ceea ce facem se potrivește cu poruncile lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi avem nevoie de un om în fața căruia să ne descărcăm sufletește. Această nevoie sufletească a simțit-o și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, pentru că a fost un om credincios și înțelept. Conducând Moldova, a avut probleme grele de rezolvat. Sfântul Daniil Sihastrul l-a îndemnat pe Slăvitul Ștefan să continue războaiele pentru că prin intermediul acestora se apăra țara și credința ortodoxă în fața dușmanilor. Acest sihastru a avut înțelepciune cu prisosință și s-a făcut de folos oamenilor de rând și oamenilor mari. În istoria poporului nostru, conducătorii au simțit nevoia să aibă un povățuitor în persoana unui cleric, a unui bătrân și mai ales a unui călugăr. Ei au căutat sfat la cei care se rugau mai mult, pentru că cel care se roagă are mai multă înțelepciune și dreaptă socoteală. Înțelepciunea vine de la Dumnezeu, ea lucrând pe măsura curăției inimii sufletului nostru”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Această așezare monahală a reînnoit din cenușă”

Mănăstirea Voroneț a fost ctitorită în anul 1488 de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, fiind cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară și exterioară deosebită. Așezarea monahală face parte din monumentele românești trecute în Patrimoniul Mondial UNESCO. La Mănăstirea Voroneț este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul, care a fost duhovnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. În interior și exterior, biserica Mănăstirii Voroneț este înfrumusețată cu picturi în frescă de o deosebită valoare artistică. Pictura interioară a fost făcută în 1494. Veșmântul de pictură exterioară i-a fost lucrat în 1547, când a fost adăugat și pridvorul de eruditul mitropolit Grigorie Roșca. Mănăstirea Voroneț este cunoscută în lume pentru „albastrul de Voroneț”, culoare intrată în galeria culorilor universale, un albastru care după sute de ani este tot atât de frumos, renumită fiind pictura Judecății de Apoi. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate câte ni le-a dat în cei aproape 23 de ani de când suntem la Mănăstirea Voroneț. Consider că această așezare monahală a reînnoit din cenușă. Astăzi, ea se prezintă lumii întregi frumoasă, înconjurată de chiliile refăcute, dar mai ales de dragostea românilor și a oamenilor din lumea întreagă, iubitori de frumos, de pace și de liniște. La sfârșit de an și la început de 2014, dorim întregului nostru popor sănătate, bucurii, pace și liniște”, a spus stavrofora Irina Pântescu, stareța Mănăstirii Voroneț.

Comentarii Facebook


Știri recente