Sfântul Cuvios Paisie cinstit la Mănăstirea Neamţ

Sfântul Cuvios Paisie, Ocrotitorul Manăstirii Neamţ, a fost sărbătorit duminică, 15 noiembrie 2015, la aşezământul monahal nemţean. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sărbătoare au fost prezenţi şi invitaţi speciali, precum monahi și preoți athoniți, dar și preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, participanţi la Simpozionul internaţional dedicat Cuviosului Părinte Dionisie Colciu.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să urmeze modelul Sfinţilor Părinţi care prin viaţa lor s-au apropiat mai mult de Dumnezeu: „Sfinții Părinți, prin viață de rugăciune, prin viață de smerenie, prin viață de post, prin viață de milostenie, s-au apropiat de Dumnezeu, au aflat cuvântul adevărului și apoi au lăsat acest cuvânt dumnezeiesc scris în pagini de carte, ca el să fie apă vie și pâine spre ființă pentru adăparea și hrana sufletelor noastre. În mod special, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul de seamă pe care îl descoperim în chipul cel cu totul aparte al Sfântului Paisie, ale cărui sfinte moaște și mormânt stau mărturie la Mănăstirea Neamț spre binecuvântată aducere aminte a lucrării sale duhovnicești și a tot ceea ce s-a întâmplat în timpul vieții sale, când la mănăstirea aceasta erau peste 1000 de călugări și se traduceau în românește și în slavonește cărțile Sfinților Părinți”.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit apoi tuturor celor care au fost partași la bucuria hramului acestui aşezământ monahal.

Sfântul Cuvios Paisie a fost, în secolul al XVIII-lea, îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox prin redescoperirea scrierilor patristice și publicarea Filocaliei. În 1988, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie, iar în 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit pomenirea ca sfânt sub numele de Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente