Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul cinstit la Patriarhie

Paraclis patriarhal cu hramurile Sfântul Grigorie Luminătorul, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, din cadrul Reşedinţei Patriarhale, şi-a serbat la 18 decembrie 2014 unul din ocrotitori: pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, cinstit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Daniil Sihastrul este un model de sfințenie, videcător de boli și sfetnic înțelept

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Patriarhul României a arătat că Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătorit astăzi de Biserica noastră, este un model de sfințenie, videcător de boli și sfetnic înțelept.

„Noi facem pomenirea unui sfânt din neamul nostru care arăta în viața sa ce are mai scump Ortodoxia: sfințenia. Arăta în același timp cât de mult poate ajuta un om sfânt care s-a înduhovnicit prin rugăciune, post şi prin citirea Sfintelor Scripturi şi a scrierilor sfinţilor. Cu cât fugea el mai mult de lume ca să aibă linişte cu atât mai mult îl căutau oamenii. El a fugit de lume dar lumea venea după el pentru că simţeau oamenii lucrarea Duhului Sfânt prin acest om înduhovnicit”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat termenul de sihastru.

„Cuvântul însuşi de sihastru vine de la isihastirion care înseamnă locul unde trăiau cei care voiau să se liniştească. Ce înseamnă această linişte? Înseamnă pacificarea patimilor, a gândurilor, a cuvintelor şi a comportamentului prin lucrarea rugăciunii. Nu este vorba de o linişte într-o comoditate de tip modern. Liniştirea în isihie nu era un fel de meditaţie de tip asiatic sau modern, ci era o nevoinţă în rugăciune până la sfinţirea profundă a conştientului şi a subconştientului, a sufletului şi a întregii fiinţe omeneşti, sfinţirea gândurilor şi a simţurilor şi sfinţirea relaţiei cu Dumnezeu şi cu semenii”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Stan Ilie Iulian a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Popa Tatu din cadrul Protoieriei Sector 1 Capitală.

***

În data de 30 septembrie 2008, la împlinirea unui an de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost sfinţit noul paraclis patriarhal cu hramurile: Sfântul Grigorie Luminătorul, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, amenajat în turnul reşedinţei patriarhale care a fost renovat şi reamenajat.

Comentarii Facebook


Știri recente