Sfântul Cuvios Antonie a fost cinstit la Mănăstirea Iezer. Sf. Liturghie a fost oficiată de IPS Teodosie și IPS Varsanufie

În ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Antonie, Mănăstirea Iezer din județul Vâlcea și-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teodosie a rostit o omilie în care a vorbit despre sfinți ca fiind luminători și modele de trăire creștină pentru oameni, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Sfinții sunt, pentru noi, luminătorii cei mari ai credinței noastre. De aceea, Biserica îi are pe sfinți ca pe mărgăritarele cele mai de preț. Biserica îi cinstește pe sfinți, pentru că Biserica se sprijină pe sfinți. Sfinții sunt, pentru noi, acele daruri pe care Dumnezeu ni le-a oferit ca pe niște repere pe care să le urmăm, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Oferind un exemplu concret, Părintele Arhiepiscop a mai amintit de Sfântul Antonie, sărbătorit în fiecare an în data de 23 noiembrie. În cadrul predicii rostite, IPS Teodosie a vorbit despre exemplul de viață pilduitoare a ocrotitorului așezământului de la Iezer.

Viaţa aspră, postul, ostenelile sihăstreşti şi rugăciunea continuă au lucrat minunat asupra Sfântului Antonie. Viaţa sa de sihăstrie s-a asemănat cu cea a Sfântului Antonie cel Mare, din pustiul Egiptului, şi cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, nevoindu-se în privegheri, iar rugăciunea era însoţită întotdeauna cu lacrimi de pocăinţă, a evidențiat ierarhul.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpeasfințitului Părinte Teodosie pentru prezența la sărbătoarea lăcașului de cult monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente