Sfântul Botez – lumina vieții creștine. Florilegiu patristic

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fot publicată lucrarea Sfântul Botez – lumina vieții creștine. Florilegiu patristic, după cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Hristos, Dumnezeu și Om adevărat, „Cel ce în Iordan de la Ioan a binevoit a Se boteza pentru noi și pentru a noastră mântuire”, descoperă, prin Botez, Taina Preasfintei Treimi. Domnul nostru Cel răstignit și înviat ia chip în cel nou botezat, oferindu-i, cu bunăvoința Părintelui ceresc și puterea Duhului Sfânt, harul înfierii duhovnicești și bucuria de a se împărtăși de slava Preasfintei Treimi. Astfel, omul născut prin Botez la o viață nouă intră în comuniune duhovnicească și sfântă cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Cu alte cuvinte, după cum Preasfânta Treime a fost prezentă la Botezul lui Hristos, tot așa Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt împreună prezenți și împreună lucrători ori de câte ori se botează o persoană care crede în Iisus Hristos și-L mărturisește ca fiind Domn și Dumnezeu.

În directă legătură cu această perspectivă, Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei oferă cititorilor săi, clerici și laici deopotrivă, o colecție de opere patristice despre Botez. Cartea reunește în cele 156 de pagini scrieri ale lui Meliton de Sardes, Ipolit Romanul, Sfântul Ciprian și Fericitul Augustin. Traducerile realizate de domnul Dumitru Ștefan sunt structurate în două secțiuni: Despre Teofanie (Botezul Domnului) și Despre Botez, Taină prin care cel botezat (copil sau adult) primește numele de creștin și identitate eclezială, purtând pecetea apartenenței sale la Trupul mistic al lui Hristos – Biserica.

În prefața volumului, editorul afirmă: „Introducând în valoarea teologică și pastorală a cuvintelor Părinților Bisericii adunate în această carte, nădăjduim că interesul cititorilor va răsplăti strădania traducătorului, iar lectura ei va aduce spor de înțelepciune duhovnicească, pentru a experimenta darul vieții veșnice împărtășit tuturor celor botezați în numele Părintelui ceresc, al lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, și al Duhului lui Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…