Sfântul Atanasie Athonitul cinstit la Schitul Pocrov din Neamț

La Schitul nemțean Pocrov a fost cinstit astăzi Sfântul Atanasie Athonitul, hramul de vară al așezământului monahal din apropierea Mănăstirii Neamț.

Sărbătoarea a început din ajunul hramului, 4 iulie 2017, cu slujba de priveghere. În ziua cinstirii Sfântului Atanasie, au fost oficiate în curtea mănăstirii de la primele ore ale dimineții Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie.

La eveniment au participat câteva zeci de credincioși. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, Ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov, și alți clerici.

În cuvântul rostit în cadrul ceremonialului liturgic, Arhim. Benedict a subliniat calitățile spirituale ale Sfântului Atanasie și a evocat aspecte din viața Cuviosului.

La final, părintele egumen Ambrozie a mulțumit celor prezenți la sărbătoarea schitului.

Cuviosul Atanasie din Muntele Athos este un simbol al monahismului din muntele athonit, de care au fost legați și monahi nemțeni de-a lungul timpului. Unii ucenici ai Sfântului Paisie de la Neamț s-au retras la Pocrov pentru liniștea și frumusețea oferite de acest sfânt locaș, a explicat Ierom. Ambrozie.

Cinstirea Sfântului Cuvios arată legătura duhovnicească pe care Mănăstirea Neamț și schitul Pocrov o au cu Muntele Athos, a declarat egumenul Schitului Pocrov pentru Radio Trinitas.

Schitul Pocrov, ctitorit de Sfântul Pahomie de la Gledin în anul 1714, se află la poalele Muntelui Chiriacu, într-o poiană cu păduri seculare, la aproximativ 4 kilometri de Mănăstirea Neamț. Aici se află fragmente din moaștele Sfinților din Sinai și Rait și ale Sfântului Ghenadie de la Putna.

Sf. Cuv. Atanasie Athonitul

Cuviosul Atanasie Athonitul – Era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui deoarece au murit de timpuriu.

Comentarii Facebook


Știri recente