Sfântul Apostol Andrei cinstit la Catedrala Patriarhală. Părintele Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie (VIDEO)

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cei prezenți au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, care au fost așezate spre închinare din ajunul sărbătorii în Catedrala Patriarhală.

Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor #LIVE #30noiembrie

Posted by TRINITAS TV on 29 Noiembrie 2017

În predica rostită la Catedrala Patriarhală, Părintele Patriarh a prezentat viața Sfântului Apostol Andrei, insistând asupra misiunii sale de propovăduitor al Evangheliei lui Hristos.

Vorbind despre chemarea la apostolat a Sfântului Andrei, care a fost întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, Părintele Patriarh a amintit faptul că această scenă, dar și altele din viața lui, sunt reprezentate pe frontiscpiciul Palatului Patriarhiei.

Ca o particularitate a modului de propovăduire al Sfântului Apostol Andrei, Părintele Patriarh a specificat faptul că acesta în general nu predica în piețe, asemenea Sfântului Apostol Pavel, ci în case mai mari, având un mod de propovăduire de la om la om.

În a doua parte a omiliei, Preafericirea Sa a evidențiat momentele importante care au marcat cinstirea deosebită acordată Sfântului Apostol Andrei în țara noastră.

Primul dintre evenimentele care au dus la intensificarea cinstirii Ocrotitorului Românilor în mod oficial, a fost trecerea lui în calendarul ortodox cu cruce roșie. Această hotărâre a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1995.

Anul următor, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus în pelerinaj la Iași, pe când Părintele Patriarh era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Atunci peste un milion de oameni au venit să se întâlnească cu Apostolul Românilor, a amintit Preafericirea Sa.

A fost o bucurie de nedescris, a mărturisit Patriarhul evocând momentul sosirii sfintelor moaște. De la Iași, moaștele au fost duse pentru câteva zile și la Galați. De aceea în calendarul bisericesc al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și în cel al Arhiepiscopiei Dunării de Jos sunt trecute aceste zile ca mari evenimente, a precizat Părintele Patriarh.

Începând cu anul 1997 Sfântul Andrei a fost trecut în Calendar cu titulatura de Ocrotitorul României, iar în anul 2002 Sfântul Sinod a hotărât ca ziua cinstirii lui să fie sărbătoare națională bisericească.

Ulterior acestui moment, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus din nou la București, la Sibiu și la Alba Iulia, în 2011, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

La solicitarea Patriarhiei Române, în anul 2012, Parlamentul României a declarat ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează, a adăugat Patriarhul Daniel.

Spre finalul predicii, Preafericirea Sa a subliniat că un alt semn al cinstirii neamului nostru față de Sfântul Apostol Andrei este și faptul că noua Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională va avea ca hram principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, și apoi, al doilea hram: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute ca la anul viitor, în aceeași dată – 30 noiembrie – să putem sfinți Catedrala Mântuirii Neamului. Vom sfinți Altarul pentru că pictura va fi realizată în anii următori, a explicat Patriarhul Daniel.

În încheiere, Părintele Patriarh a spus că sunt foarte mulți români care își serbează ziua numelui și le-a adresat felicitări:

Le dorim celor care poartă numele Andrei, Andreea și derivate, ani mulți cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu să păstreze și să transmită mai departe credința apostolică primită de la Cel întâi chemat la misiune sau apostolie de Mântuitorul Iisus Hristos.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente