Sfântul Apostol Andrei cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În fiecare an, la data de 30 noiembrie 2015, Arhiepiscopia Dunării de Jos se află în sărbătoare, deoarece îşi cinsteşte ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat şi ocrotitorul neamului românesc.

Cu acest prilej, ca o încununare a manifestărilor pastoral-misionare dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei în Eparhia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au săvârşit slujba Sfintei Liturghii, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

Din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor,Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor,Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, aduse la Galaţi de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, delegatul Preafericitului Pănte Patriarh Daniel, în tradiţionala procesiune Călători pe calea sfinţilor, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Vasile cel Mare, aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Închinarea ierarhilor la sfintele moaşte şi intrarea în Catedrală s-a făcut pe sunet de toacă oferit de copiii câştigători ai concursului de toacă Ritmul rugăciunii care se înalţă la cer, desfăşurat în toate parohiile din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos.

Şi anul acesta Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi şi pelerini, cărora li s-au adăugat oficialităţi locale şi judeţene, profesori şi oameni de cultură, precum şi invitaţi din ţară şi de peste hotare.

Nu au lipsit nici tinerii elevi seminarişti sau studenţi, membri ai filialei Sf. Apostol Andrei A.S.C.O.R din Galaţi, parte dintre ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos.

La final, 27 de elevi şi studenţi din Eparhie de la diverse facultăţi şi colegii din ţară, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma Vrednicia andreiană pentru tineri, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.

În acelaşi cadru festiv au fost premiaţi şi copiii câştigători ai Concursului de toacă şi costume populare, Ritmul rugăciunii care se înalţă la cer.

Pe o vreme deosebit de frumoasă, în timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la sfintele moaşte care vor rămâne pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale până la slujba de Te Deum prilejuită de Ziua Naţională a României.

Comentarii Facebook


Știri recente