Sfântul Antonie cel Mare sărbătorit la Mănăstirea Vodița

Mănăstirea mehedințeană Vodița, ctitorie a Sfântului Cuvios Nicodim, a îmbrăcat vineri, 17 ianuarie 2014, straie sărbătorești. În ziua prăznuirii Sf. Antonie cel Mare, chinovia de pe Valea Vodiței și-a cinstit după cuviință ocrotitorul.

Praznicul închinat unuia dintre cei mai însemnați părinți ai pustiei a început încă de joi seara, când în bisericuța sfântului așezământ monahal a fost săvârșită slujba vecerniei mari unită cu Litia.

În ziua sărbătoririi sfântului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, cel care în 1990 avea să reînființeze cinstitul așezământ după câteva veacuri de ruină, s-a aflat în mijlocul obștii monahale.

Cu ocazia hramului, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Arhid. Adrian Olarean. La ceremonia religioasă au luat parte viețuitorii sfintei mănăstiri și câteva zeci de credincioși, petrecând câteva ceasuri de rugăciune și reculegere.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a evocat personalitatea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, organizatorul monahismului răsăritean. Preasfinția Sa a arătat că Sf. Antonie este deopotrivă ocrotitor al călugărilor și al credincioșilor ce îl cinstesc sau îi poartă numele.

La finalul slujbei, Părintele Episcop a felicitat cu prilejul onomasticii pe doi dintre slujitorii Bisericii, preotul Antonie Toader, paroh de Banovița și părintele arhidiacon Adrian Antonie Olarean, slujitor la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Comentarii Facebook


Știri recente