Sfântul Antonie cel Mare, prăznuit în centrul Capitalei

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit sâmbătă, 17 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Cu această ocazie şi-a serbat hramul şi Biserica „Sfântul Anton“-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, din Capitală, unde se află o icoană făcătoare de minuni cu chipul acestui sfânt, informează Ziarul Lumina. Sute de credincioşi au participat la slujbele din ajun şi din ziua hramului şi au stat la rând pentru a se închina la icoana sfântului ocrotitor al bisericii domneşti din Bucureşti.

Sărbătoarea Bisericii „Sfântul Anton“-Curtea Veche a început vineri-seară, când, după tradiţie, a fost oficiată procesiunea cu icoana Sfântului Antonie cel Mare. Sfântul odor a fost purtat de un ales sobor de slujitori de la locul său obişnuit din biserică, în afara lăcaşului, spre locul unde tradiţia ne spune că a existat în vechime o biserică închinată acestui sfânt. Biserica cea veche a ars în timpul marelui incendiu din 1847, când mai multe cartiere, „mahalale“, ale Bucureştilor au fost mistuite. Documentele ne arată că icoana Sfântului Antonie este singura care a scăpat din vechea biserică şi a fost transferată la biserica de la Curtea Domnească. Pe locul vechii bisericii a fost săvârşită slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare, iar la final icoana sfântului a fost depusă întru-n loc special amenajat spre a fi cinstită de credincioşi. Programul liturgic a continuat în biserică cu slujba Vecerniei sărbătorii unită cu Litia, care a fost săvârşită de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhimandritul Dionisie Constantin – consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, părintele Mihai Aurel, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu – coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica – Biroul de presă al Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal Ciprian Apetrei – Agenţia de ştiri BASILICA a Patriarhiei Române, părintele Gheorghe Zaharia, parohul de la Biserica „Sfântul Anton“-Curtea Veche, precum şi alţi slujitori. La final, părintele Constantin Stoica a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfântului Antonie cel Mare.

Liturghie arhierească în ziua hramului

În ziua hramului, peste 1.000 de credincioşi au participat la slujba Utreniei şi la Sfânta Liturghie, care a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte parte părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Anton“, precum şi preoţi parohi de la biserici din centrul Capitalei. Pe durata Sfintei Liturghii credincioşii s-au închinat şi s-au rugat în linişte şi bună rânduială la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a rostit în cuvânt de învăţătură despre personalitatea şi viaţa Sfântului Antonie cel Mare. Ierarhul a arătat că acest sfânt s-a făcut începător al monahismului eremitic egiptean şi a făcut să înflorească pustiul cu mii de monahi care trăiau după modelul şi sfatul său. „Deşi a trăit izolat, atunci când s-a mutat la Dumnezeu, marele Antonie a lăsat aproximativ 100.000 de călugări în tot pustiul Egiptului, în mănăstiri pe care nu le-a organizat în mod direct el, dar unii dintre aceşti călugări care au format la rândul lor alte mănăstiri s-au întâlnit şi au învăţat de la el. Le-a fost de ajuns chiar şi o singură întâlnire cu Sfântul Antonie, pentru că el avea o forţă care venea din rugăciune, din apropierea de Dumnezeu. Avea puterea cuvântului, şi chiar dacă le spunea puţine cuvinte, ei înţelegeau şi le era de-ajuns. Cei care l-au văzut măcar o singură dată sau l-au auzit vorbind s-au considerat ucenicii lui“, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Preasfinţia Sa a mai spus că pentru a ajunge la vindecarea neputinţelor omul trebuie să ducă o mare luptă duhovnicească: „Mai întâi, trebuie să ne vindecăm pe noi de toate neputinţele pe care le purtăm, pe care le poartă în general un om cu el, şi apoi trebuie să vindecăm pe alţii. Nu se poate ajunge la o măsură duhovnicească înaltă, aşa cum a fost aceea a marelui Antonie, fără o luptă duhovnicească, fără o curăţire de patimi, fără o curăţire a inimii fără de care nu putem ajunge la Dumnezeu“. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Constantin Valentin Cârstea a fost hirotonit diacon.

Cu ocazia hramului, Parohia „Sfântul Anton“-Curtea Veche a împărţit în jur de 500 de pachete pentru credincioşii prezenţi la hram.

Comentarii Facebook


Știri recente