Sfântul Andrei ocrotește Episcopia Europei de Nord

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit astăzi în toate Bisericile Ortodoxe, este și ocrotitorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. ‘Când s-a înființat episcopia noastră, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a recomandat cu bucurie să-l avem ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, care să ne îndemne permanent la o viețuire sfântă și misionară și la o trăire mărturisitoare a credinței noastre’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” Preasfințitul Episcop Macarie.

La Centrul eparhial din Stockholm a fost organizat, pentru cinstirea Sfântului Apostol Andrei, un amplu program de manifestări religioase și culturale. Acesta a debutat luni, 28 noiembrie, cu săvârșirea Sfintei Taine a Maslului, la paraclisul Centrului eparhial, de către Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți. Părintele Ioan Cojanu, starețul Mănăstirii ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Alba Iulia, a susținut la sfârșitul acestei slujbe o conferință cu tema ‘Sfântul Apostol Andrei – model de viețuire și mărturisire creștină în lumea de azi’.

Marți, 29 noiembrie, la paraclisul Centrului eparhial a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Apostol Andrei, iar astăzi, 30 noiembrie, sărbătoarea începe cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfântului Apostol Andrei și Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, urmate de Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți. După slujbă, are loc lansarea revistei eparhiale ‘Candela Nordului’. Joi, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, la paraclisul Centrului eparhial se va săvârși, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Macarie, urmată la ora 11:00 de slujba de Te Deum.

Comentarii Facebook


Știri recente