Sfânta Teodora cinstită la Mănăstirea Sihăstria în sobor arhieresc. Slujbă de pomenire pentru marii duhovnici nemțeni

Sărbătorile nemțene au continuat luni, 7 august 2017, la Mănăstirea Sihăstria cu hramul Bisericii noi Sfânta Teodora de la Sihla. După slujba de hram au fost pomeniți marii duhovnici nemțeni în cimitrul așezământului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, informează doxologia.ro.

PS Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt despre „tripticul sărbătorilor nemțene” care au avut în centrul lor luminatul praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor.

Acest mare praznic împărătesc are de-a dreapta și de-a stânga lui pomenirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț în data de 5 august și pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla în data de 7 august, a spus Preasfinția Sa.

Vorbim de un sfânt din secolul al XVII-lea și de o sfântă din secolul al XX-lea, care au strălucit printr-o credință neclintită, prin osteneală și priveghere de toată viața. Amândoi s-au învrednicit asemenea Sfinților Apostoli Ioan, Iacob și Petru, să vadă slava cea netrecătoare a Preasfintei Treimi și a Împărăției Cerurilor strălucind pe chipul Fiului Omului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a adăugat ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia în ierodiacon a monahului Nil, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria.

Spre finalul slujbei, IPS Teofan, s-a adresat credincioşilor prezenţi vorbind despre relația pe care trebuie să o aibă creștinii cu semenii lor.

În general, noi oamenii, suntem în relație cu ceilalți doritori să-i biruim. Observăm acest lucru atât în viața de familie, cât și în relațiile profesionale. Trebuie să știm însă că biruința nu este aceea când poți să comanzi întregii lumi sau când l-ai învins pe celălalt. Adevărata biruință este atunci când cei din jurul tău te răstignesc, iar tu îi ierți, îi iubești și te rogi pentru ei, a explicat Părintele Mitropolit.

În continuare, soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria: părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele.

În după-amiaza zilei, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat Sărbătorile Sfinților Nemțeni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…