Sfânta și Marea Vineri prăznuită la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a săvârșit vineri, 18 aprilie 2014, Denia Prohodului Domnului la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, potrivit mitropolia-banatului.ro

Și în acest an, sute de timișoreni au luat parte la întregul program liturgic săvârșit în Sfânta și Marea Vineri la catedrala din centrul orașului de pe Bega. Aceștia au înălțat rugăciuni și au cântat Prohodul Domnului în jurul epitafului împreună cu întreg soborul slujitorilor, închipuind tainic pe cei care cu evlavie l-au coborât pe Mântuitorul Hristos de pe Cruce și l-au așezat cu frică și cutremur în mormânt.

Cântarea Prohodului Domnului simbolizează tânguirea întregii creații lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos și îmbină profunzimea teologică și frumusețea poetică, prezentând într-o formă concentrată învățătura Bisericii despre Răstignirea și Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce își găsesc desăvârșirea în Învierea Sa cea de a treia zi.

La sfârșitul Doxologiei, a avut loc tradiționala procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost reașezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”

Comentarii Facebook


Știri recente