Sfânta și Marea Joi | Patriarhul Daniel: Taina Sfintei Euharistii este centrul de viață al Bisericii

Great and Holy Thursday - Patriarch Daniel celebrates Divine Liturgy at the Patriarchal Cathedral 2017

Patriarhul României a liturghisit în Sfânta și Marea Joi la Catedrala Patriarhală. Alături de Preafericirea Sa, a conslujit în 13 aprilie 2017 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și PS Varlaam Ploieșteanul.

După citirea textului biblic, Patriarhul României a rostit o omilie în care a explicat simbolismul a ceea ce prăznuim astăzi conform Sinaxaruluisfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoșatelor Taine, rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului.

Spălarea picioarelor, a apreciat Patriarhul, este o stare a sufletului, de smerenie, de iubire smerită și milostivă care scoate în evidență dăruirea de sine.

În continuarea predicii sale, Părintele Patriarh a abordat și trădarea Mântuitorului de unul dintre Apostolii Săi. Alegerea nefericită a lui Iuda a fost cauzată de patimile iubirii de bani și a invidiei de care suferea. Acestea au fost atât de puternice în Iuda Iscarioteanul încât el s-a întunecat și îmbolnăvit cu aceste patimi și nu a mai arătat nici recunoștință și nici respect față de Învățătorul Iisus Hristos. Evanghelia ne-a înfăţişat tragicul situației păcatului: când patimile stăpânesc peste om oamenii devin insensibili. Ei nu mai au simțul dreptății, simțul recunoștinței, ci devin robi ai păcatului și ai întunericului.

Mai departe, a fost prezentată noutatea esențială pe care o aduce Paștele întemeiat de Mântuitorul nostru.

Ce este cu totul nou în Paștele cel Nou instituit de Hristos deodată cu Cina cea de Taină? Nou este faptul că Iisus a identificat pâinea cu Trupul Său și vinul cu Sângele Său. Niciun evreu n-ar fi putut spune niciodată că pâinea aceasta este trupul meu și vinul acesta este sângele meu. Așa cum remarcă Sfântul Ioan Gură de Aur, la sfârșitul serbării Paștelui iudaic Mântuitorul Iisus Hristos instituie Noul Paște, Paștele creștin, al cărui conținut este Însuși Hristos Domnul, a adăugat Patriarhul României.

Hristos, în mod anticipat, a oferit ucenicilor la Cina cea de Taină Viața, Trupul și Sângele Lui. Aceasta înseamnă că viața Lui fără de păcat dăruită nouă, iubirea Lui curată și sfântă, jertfelnică și neprefăcută se dăruiește celor care Îl primesc pe El cu credință și cu dragoste. De aceea, Sfânta Taină a Euharistiei este centrul de viață al Bisericii. Sfânta Euharistie este Hristos Însuși.

Cu referire la Cina cea de Taină prăznuită astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că este forma cea mai accesibilă nouă ca prin mâncare și băutură să primim viața Lui sfântă și veșnică. El preia asupra Sa păcatele şi slăbiciunile noastre și ne dă în schimb sfințenia, puterea, iubirea Sa smerită și jertfelnică și plină de lumină și bucurie a Preasfintei Treimi.

Taina aceasta a pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos este mai presus de înțelegerea noastră, concluzionează Preafericirea Sa.

La final, au fost hirotesiți protosingheli Părintele Simeon Cuțui, Secretar al Exarhatului pentru mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor, și Părintele Policarp Pârvuloiu, traducător pentru limbile greacă și latină la Editurile Patriarhiei Române.

Credincioșii care au participat la această slujbă deosebită au primit din partea Patriarhului Daniel iconițe reprezentând Cina cea de Taină.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Credit: Basilica.ro


Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este una dintre cele trei Liturghii ale cultului ortodox și se oficiază de 10 ori pe an.

La această Sfântă Liturghie a fost sfinţit, pe lângă Agnețul Liturghiei, și un al doilea Sfânt Agneț care va fi uscat și sfărâmat la Liturghia din a doua zi de Paști a Sfântului Ioan Gură de Aur, printr-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Sfântul Chivot din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamnă miel și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente