Sfânta Parascheva ocrotește Moldova de 378 de ani

Sfânta Parascheva ocrotește Moldova de 378 ani

Joi, 13 iunie 2019, s-au împlinit 378 de ani de la momentul aducerii moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași, în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. 

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, informează Doxologia.

PS Calinic Botoșăneanul slujește în Catedrala din Iași la 378 ani de la aducerea moaștelor Sfintei Parascheva. ©Doxologia / Constantin Comici

Domnitorul Vasile Lupu al Moldovei în timpul căruia a avut loc aducerea moaștelor cuvioasei, a fost pomenit alături de toți cei care au contribuit la realizarea acestui lucru.

„A stat 160 de ani în Bulgaria, 125 de ani în Serbia și aproape tot atâta vreme în Constantinopol, însă cea mai mare parte a timpului, Sfânta Parascheva a petrecut-o și o petrece alături de înaintașii noștri, de noi și nădăjduim că și alături de urmașii noștri, ocrotind Moldova”, a spus la finalul slujbei părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Decanul a evidențiat importanța zilei de 13 iunie 1641 în istoria Ortodoxiei românești și ocrotirea pe care o are Moldova prin ajutorul Cuvioasei Parascheva, „luminătoarea casnică a Moldovei”, așa cum este numită în Acatistul ei.

„Sfânta Parascheva ne-a izbăvit de multe greutăți. Ne-a scăpat de dușmani – văzuți și nevăzuți -, de cutremure, de secetă și incendii, aducând bucurie, nădejde și întărind în credință pe toți cei care s-au închinat ei. Sfânta Cuvioasă Parascheva este o mare binecuvântare pentru țara Moldovei și pentru toți locuitorii ei”.

Sfânta Parascheva ocrotește Moldova de 378 ani
Credincioși aducând cinstire moaștelor Sfintei Parascheva. ©Doxologia / Oana Nechifor

Rugăciuni către Sfânta Parascheva și pomenirea Domnitorului Vasile Lupu au avut loc și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, locul în care au fost așezate mai întâi sfintele moaște.

Locul unde au fost așezate în 1641 moaștele este cinstit astăzi printr-un veșmânt al Sfintei pus spre închinare alături de fragmente din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, primite în dar de Vasile Lupu de la Patriarhul Macarie al Antiohiei.

În anul 1641, după ce Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”.

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Comentarii Facebook


Știri recente