Sfânta Parascheva a traversat discret Moldova: Traseu de 500 km prin Iași, Neamț și Botoșani

Însoțită de Mitropolitul Teofan și de Pr. Marian Timofte, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost purtată duminică, 05 aprilie 2020, prin mai multe localități din Iași, Neamț și Botoșani cu credința că prezența vindecătoare și rugăciunile ei vor ajuta în lupta cu pandemia de coronavirus.

Traseul de aproape 500 de km a vizat principalele orașe din cele trei județe și în special unitățile medicale.

Deplasarea s-a făcut fără închinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate, respectându-se măsurile luate de autorități pentru combaterea epidemiei, notează Doxologia.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, au trecut prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău.

Pe tot traseul s-au rostit, din mașină, rugăciuni pentru cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică, precum și pentru toți creștinii aflați în nevoie. ©Doxologia

În dreptul lăcașurilor de cult, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoții au ieșit cu Sfânta Evanghelie. La Catedrala Arhiepiscopală din Roman procesiunea a fost întâmpinată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului.

„A fost o zi frumoasă, obositoare, dar foarte frumoasă”, a precizat IPS Teofan. ©Doxologia

”Creștinul are două arme

„A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, și anume: creștinul are două arme în orice situație, dar mai ales în situații dificile. Prima armă este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăișuri: distanțare socială, igienă și tratament medical adecvat. Creștinul are însă și o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtășanie, cinstirea sfintelor moaște, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.

„Biserica este și spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”.

Moaștele sfintei au fost duse prin curțile mai multor unități medicale: Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” – Târgu Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, Spitalul de Pneumoftiziologie – Botoșani, Spitalul de Boli Infecțioase – Botoșani, Maternitatea Botoșani, Spitalul de Pediatrie – Botoșani, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” – Botoșani, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” – Iași, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasă Parascheva” – Iași și Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” – Iași.

Platforma cu sfintele moaște a trecut pe la aproximativ 40 de biserici parohiale și catedrale și pe la mănăstirile Văratec, Agapia, Vorona, Popăuți, Zosin, Coșula. ©Doxologia

„Pentru a ne asigura că, pe parcursul traseului, nu se va aduce nici un fel de atingere măsurilor luate de autorități pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm, s-a luat decizia de a nu anunța public nici data desfășurării evenimentului, nici traseul”, a declarat Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Mai mulți clerici și credincioși din cele trei județe au cerut acest sprijin duhovnicesc, dorința lor fiind în deplină concordanță și cu intenția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înlesni această binecuvântare, această prezență vindecătoare a Sfintei Parascheva”, a precizat Pr. Constantin Sturzu.

A părăsit Iașul pentru a treia oară în istorie

Duminică, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a părăsit Iașul pentru a treia oară în istorie.

În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost duse la Iași de Voievodul Vasile Lupu (domn al Moldovei în perioada 1634-1653), racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori.

În 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pentru a fi protejată, racla cu sfintele moaște a fost ascunsă în sudul țării.

După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de soare și afectate grav de război. Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

©Doxologia

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente