Sfânta Muceniță Paraschevi – hramul bisericii românilor din Istanbul

Duminică, 26 iulie 2009, comunitatea ortodoxă română din Turcia a sărbătorit pe Sfânta Mucenită Paraschevi, care este ocrotitoarea bisericii românești din Istanbul și prin tradiția locală a tuturor creștinilor ortodocși care locuiesc pe partea rasăriteană a Golfului Cornul de Aur, în vechile așezări bizantine Pereea și Prikidion, astăzi cartierele Galata și Haskoy din marea metropolă Istanbul.

Străveche basilică bizantină rectitorită în anul 1692 de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Biserica Sf. Mc. Paraschevi din Constantinopol a devenit din luna mai a anului 2004 locașul de închinare al creștinilor ortodocși români, iar de Praznicul Înălțării din acest an, cu prilejul Vizitei la Constantinopol și al demersului Preafericitului Părinte Daniel Patriarhul României, Patriarhia Ecumenică a prelungit acordul greco-român de folosință al bisericii până în anul 2014.

La hramul bisericii din acest an, slujba a fost oficiată în limba greacă și în limba română de către Preasfințitul Episcop Dionisie de la Biserica Vlahernelor, împreună cu Preacuviosul Părinte Nectarie, Mare Sincel al Patriarhiei Ecumenice și Părintele Silviu State, parohul comunității ortodoxe române.

Comentarii Facebook


Știri recente