Sfânta Muceniță Filofteia cinstită la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

Sute de pelerini au venit astăzi, 7 decembrie 2016, la Curtea de Argeş pentru a-i aduce cinstire Sfintei Muceniţe Filofteia. Cu acest prilej, la Catedrala din municipiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Racla cu moaştele sfintei a fost aşezată spre închinare credincioşilor în baldachinul din faţa lăcaşului de cult.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii locașului de cult.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul de bunătate al Sfintei Mucenițe Filofteia.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, Sectorul Social Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei a oferit mâncare caldă, covrigi și ceai.

La final, un grup de copii din comuna argeșeană Corbeni au prezentat în Catedrală un program pregătit special pentru această zi de mare sărbătoare.

***

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteea au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc până în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sfântul Mucenic Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul Primului Război Mondial, pentru a fi protejate, au fost duse la Mănăstirea Antim din București.

În anul 1949 au fost aşezate în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În prezent se află în plin proces de edificare o nouă Catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteea, unde sfintele moaște vor fi așezate definitiv.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteea sunt scoase în procesiune de trei ori în timpul anului bisericesc: la praznicul Izvorului Tămăduirii, la praznicul Adormirii Maicii Domnului și pe 7 decembrie, în ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe. La acestea se adaugă pelerinajele organizate în diferite Eparhii din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente