Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni

Vineri, 15 august, se sărbătorește Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale, atât la Constanța, cât și în alte orașe-port de la malul mării sau Dunăre, informează Ziarul Lumina. Cu prilejul celei de-a 112-a aniversare sunt organizate ceremonii militare și religioase, exerciții ale Forțelor Navale Române, precum și multe alte manifestări culturale cu tematică marină.

La 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, se sărbătorește Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale, anual, în toate porturile și orașele de la mare și Dunăre, fiind organizate manifestări dedicate acestui eveniment special. Sfânta Maria este cinstită în mod deosebit de către credincioșii de-a lungul fluviului Dunărea și de la malul mării, pe care o consideră ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a ajuns în acest an la a 112-a aniversare, în anul 1902 fiind sărbătorită pentru prima dată. Sub egida Lunii Spiritualității Marinărești, în aceste zile au loc diverse activități culturale cu tematică marină la cercurile militare din Constanța, Mangalia și Tulcea, expoziții de pictură și de fotografii, lansări de carte, simpozioane și spectacole, precum și concursuri sportive. Evenimente dedicate profesiei de marinar, care se vor încheia cu manifestările din data de 15 august, sunt organizate și în București, Sulina, Brăila și Timișoara, după cum informează, într-un comunicat de presă, Forțele Navale Române.

La Constanța, astăzi, 13 august, de la ora 10:00 la ora 13:00 are loc pe faleza și în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei antrenamentul general al Exercițiului „Forțele Navale Române 2014”. Mâine, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, va fi marcată Ziua Recunoștinței printr-o ceremonie de acordare de diplome, distincții și medalii, la Monumentul „Crucea Marinarilor” se vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, iar la Cercul Militar Constanța va avea loc în după-amiaza acestei zile ședința extraordinară a Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”. Vineri, 15 august, evenimentele vor atinge punctul cel mai important, astfel în intervalul orar 10:00-12.30 va avea loc la Comandamentul Flotei ceremonialul militar și religios, urmat de Exercițiul Naval 2014 și parada navală. Manifestările vor continua cu jocuri marinărești în Portul Tomis, ceremonial de coborâre a pavilionului, a geacului și Marele Pavoaz, precum și retragerea cu torțe pe itinerarul Flota – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța. Vineri, la Muzeul Marinei Române din Constanța intrarea va fi liberă între orele 9:00-17:00. La Mangalia, joi, 14 august, va avea loc un ceremonial religios și militar la Monumentul Marinarului Erou, urmat de o depunere de coroane de flori. Vineri, de Ziua Marinei, pe faleza din Mangalia se va derula începând cu ora 10:00 o ceremonie religioasă și militară, urmată de sosirea Zeului Neptun, prezentarea Exercițiului FNR 14 Mangalia, jocuri marinărești, ateliere interactive, spectacol de fanfară și retragerea cu torțe.

La București, Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale va fi sărbătorită în Parcul Herăstrău, zona Debarcader, manifestările organizate între orele 9:00-12:00 cuprinzând un ceremonial militar și religios, sosirea Zeului Neptun și jocuri marinărești, iar în intervalul orar 18:00-20:00 va avea loc, la foișor, un concert de fanfară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…