Sfânta Mahramă a Domnului

Sfânta Mahramă a Mântuitorului Iisus Hristos este cinstită în fiecare an la 16 august în Biserica Ortodoxă Română. Conform Tradiției, pânza a fost dată de Iisus Hristos regelui Abgar al Edessei pentru a fi vindecat de lepră. Pe mahramă a rămas imprimat chipul Mântuitorului care, de-a lungul timpului, a constituit model pentru iconografi. Ea este cea mai veche reprezentare a chipului Mântuitorului.

Despre vechimea ei academicianul Emilian Popescu a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS.

„Regele Abgar al Edessei s-a îmbolnăvit grav și toți doctorii pe care i-a consultat nu au reușit să-l vindece. A auzit și el de minunile pe care le făcea Mântuitorul și atunci a trimis, deoarece nu putea el personal să meargă din cauza bolii, a trimis o delegație la Mântuitorul Iisus Hristos să-L roage să vină și să-l vindece. Mântuitorul nu s-a dus, dar a luat o pânză și a așezat-o pe față și pe pânza aceea S-a impregnat Chipul Său. Deci, am avea o a doua impregnare a Chipului Mântuitorului Hristos și aceasta a doua fiind legată de Regele Abgar, iar prima de Sfânta Veronica. În cazul celei dintâi Mântuitorul, după cum se știe, pe drumul Crucii Mântuitorul a asudat, deoarece a fost foarte obosit și Sfânta Veronica i-a dat un prosop și s-a șters, iar pe acel prosop s-a impregnat chipul Mântuitorului Iisus Hristos”, a precizat acad. Emilian Popescu.

Sfânta Mahramă a Domnului s-a păstrat la Edessa, în Catedrala orașului. În 944, ea a fost mutată la Constantinopol, iar în 1204 cavalerii cruciadei a IV-a au luat-o și au dus-o în Occident. Ea a ars la Paris, în timpul revoluției franceze.

Copii mai mult sau mai puțin exacte s-au răspândit în toată lumea bizantină, a mai menționat academicianul Emilian Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente