Sfânta Lumină la Patriarhie

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt a ajuns în București, adusă de o delegație a Patriarhiei Române, pe aeroportul Henri Coandă, în jurul orei 19:40. Apoi, Sfânta Lumină, purtată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej, Patriarhul României, în cuvântul Său, a arătat că Sfânta Lumină este un dar de la Dumnezeu pentru credincioși.

„Dăm slavă lui Dumnezeu că și în anul acesta am primit de la Ierusalim Lumina Sfântului Mormânt, Lumina Învierii lui Hristos. În liturghia noastră se spune: Mormântul Tău Hristoase este izvorul învierii noastre; de la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos izvorăște Lumina Învierii. Această Lumină, un dar Dumnezeiesc, îl reprezintă pe El, Hristos Lumina Lumii care este Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul, Creatorul și Mântuitorul Lumii. Lumina aceasta de la Sfântul Mormânt ne arată biruința vieții asupra morții, biruința lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții și dobândirea vieții veșnice, netrecătoare, fără moarte, fără suspin, fără stricăciune, viața veșnică întru slava Preasfintei Treimi. Hristos este Cel dintâi care a înviat pentru viață veșnică și El s-a făcut început al învierii de obște. Biserica trăiește din această lumină a Învierii lui Hristos între Învierea Lui și Învierea tuturor oamenilor în ziua din urmă când El va veni să judece vii și morții și a cărui Împărăție nu va avea sfârșit și va schimba universul actual întru cer nou și întru pământ nou întru care El va lumina cu Lumina Învierii cu Slava Învierii Sale întreaga creație. Această lumină a învierii care se răspândește de la Ierusalim la toate popoarele arată și Lumina Evangheliei lui Hristos care începând de la Ierusalim s-a propovăduit la toate popoarele prin Sfinții Apostoli și prin urmașii lor. Iată, lumina aceasta venită de la Ierusalim confirmă lumina credinței ortodoxe pentru că numai de Paștele Ortodox această lumină se dăruiește celor care vin cu bucurie să o primească”, a spus Preafericirea Sa.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente