Sfânta Lumină întâmpinată de Patriarhul Daniel: „Este a zecea oară când primim acest mare dar”

„Este a zecea oară când primim acest mare dar de binecuvântare din mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sâmbătă seara la primirea delegației care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim.

„Această Sfântă Lumină este un dar al iubirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru cei care îl iubesc pe El și au credința puternică în învierea Lui și în învierea de obște”, a continuat Patriarhul.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2008.

Delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sosit pe Aeroportul din Otopeni în jurul orei 18:45.

La Catedrală a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Episcopii vicari Patriarhali PS Varlaam Ploieșteanul și PS Ieronim Sinaitul. După ce a fost intonat imnul Lumină lină și a fost rostită o ectenie, Părintele Patriarh a primit candela cu focul sfânt.

Părintele Patriarh despre Sfânta Lumină

În cuvântul rostit sâmbătă seara, Părintele Patriarh a subliniat faptul că această lumină este una deosebită, un dar de la Dumnezeu, de aceea în primele clipe nu arde, fiind „o lumină dulce, o lumină lină, o lumină binefăcătoare”.

În continuare, Preafericirea Sa a redat mărturisirea Patriarhului Teodor, care a fost timp de 62 de ani martor al venirii acestei lumini.

Potrivit Patriarhului Daniel, acesta a spus că lumina apărea în mod diferit: „uneori ca un nor de ceață deasupra mormântului, care se transforma în lumină, altădată în mod neașteptat, alteori mai târziu, alteori umplea întreaga biserică, nu numai Sfântul Mormânt”.

„Această lumină este pentru noi o întărire a credinței, a evlaviei. Desigur, credința în Hristos și în învierea Lui nu depinde de această minune, dar ea întărește credința noastră”, a adăugat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh a evidențiat faptul că există mărturii ale acestei minuni încă din primele veacuri, iar începând cu secolele VII-VIII chiar și unii musulmani au mărturisit-o.

La final, Patriarhul a spus că „lumina cea neînserată este însăși prezența iubitoare a lui Dumnezeu”, iar „lumina fizică pe care o vedem noi de la soare este un veșmânt al luminii nevăzute dar reale și netrecătoare a harului dumnezeiesc”.

„Aceasta este lumina pe care noi o dorim, o așteptăm și ea ne așteaptă pe noi în împărăția slavei Preasfintei Treimi”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Slujba din noaptea de Înviere va fi oficiată la Catedrala Patriarhală de Patriarhul Daniel împreună cu PS Timotei Prahoveanul și cu PS Varlaam Ploieșteanul. Programul slujirii ierarhilor poate fi consultat aici.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente