Vineri, 15 aprilie, a fost săvârșită în Catedrala ortodoxă greacă ‘Sfânta Treime’ din Viena Sfânta Liturghie pentru toți elevii ortodocși din capitala Austriei, după cum ne-a mărturisit Pr. Emanuel Nuțu. O parte dintre elevii de gimnaziu, care iau parte la orele de religie, însoțiți de profesorii lor, au participat la această slujbă oficiată de către IPS Dr. Michael Staikos, Mitropolitul grec al Austriei și Ungariei, alături de care a slujit și Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Viena.
Inspectoratul de învățământ religios ortodox din Austria a început să organizeze aceste evenimente religioase anul trecut, în Postul Mare, când elevii ortodocși au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în Biserica sârbă, apoi, în Postul Crăciunului la slujba oficiată în Biserica rusă, acum în Biserica greacă, iar în luna decembrie a acestui an, slujba Sfintei Liturghii va avea loc în Biserica Ortodoxă Română. Se dorește astfel să se accentueze unitatea noastră a ortodocșilor. Cu toate că se vorbește de Biserici autocefale, de limbi diferite, poate de anumite tradiții diferite, totuși se arată astfel că Biserica Ortodoxă este una, și că doctrina ei este aceeași, diferența fiind doar limba în care se oficiază o slujbă religioasă și apartenența canonică. De aceea, Sfânta Liturghie a fost oficiată în cea mai mare parte în limba germană, aceasta fiind nu doar limba țării în care trăiesc elevii, ci și limba de predare a orelor de religie, apoi, anumite părți din sfânta slujbă în limba greacă, română și sârbă.
În Austria, de 6 ani, religia se predă pentru toți ortodocșii împreună, indiferent de naționalitatea lor, în mod oficial în școli, înainte fiecare Biserică autocefală organizându-și orele separat. Statul austriac susține salarizarea profesorilor de religie ortodoxă și organizarea orelor de religie în școală.
Elevii au participat cu multă răbdare și cumințenie la această Liturghie, rostind Simbolul de credință, Rugăciunea Domnească, ascultând cuvântul de învățătură al părintelui Mitropolit, o parte dintre ei primind și Sfânta Împărtășanie și astfel creând tuturor sentimentul bucuriei că aceste tinere mlădițe vor deveni în timp stâlpi de bază ai Bisericii Ortodoxe, și, deși se află într-o țară majoritar catolică, își vor păstra mereu identitatea și-și vor arăta învățătura și tradiția spirituală tuturor celor ce doresc să o cunoască.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit a felicitat pe elevii ortodocși pentru că frecventează orele de religie și pentru că-si păstrează identitatea religioasă și etnică. De asemenea, a accentuat susținerea și investiția pe care o face statul austriac în procesul de învățământ religios.
Pentru elevii ortodocși prezența în această Catedrala a fost emoționantă prin prisma faptului că la Altarul acestui locaș sfânt au fost hirotoniți cini ierarhi români în secolul al IX-lea. De asemenea, IPS Mitropolit Michael Staikos a slujit purtând omoforul pe care l-a primit în dar de la Patriarhul României.
Ca o continuare a pregătirii spirituale pentru Săptămâna Mare și pentru Sfânta Înviere, sâmbătă, 16 aprilie, la Biserica Ortodoxă Română din Viena a avut loc Spovedania elevilor ortodocși români. Părinții slujitori ai acestei Biserici, Pr. Paroh Nicolae Dura și Pr. Emanuel Nuțu, au primit cu bucurie elevii începând cu clasa I și până la gimnaziu, elevi care s-au spovedit și astfel s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie, pe care o vor primi Duminică în timpul Sfintei Liturghii.
Există nădejdea că acești copii, pregătiți de mici din punct de vedere religios și moral, vor duce cu demnitate mai departe credința, limba și tradiția românească.