Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. PS Varlaam Ploieșteanul le-a vorbit credincioșilor despre binecuvântările aduse de cinstirea sfinților

Pelerinajul la Moaștele Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, continuă. În această dimineață de 25 octombrie 2016 credincioșii s-au închinat la racla cu sfintele moaște așezate lângă Catedrala Patriarhală și au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrală de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, informează Radio Trinitas.

În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre cum s-a dezvoltat cultul sfinților în Biserică.

De fiecare dată când un creştin era ucis de către păgânii persecutori trupul lui era înmormântat la un loc de mare cinste şi creştinii se adunau la mormântul acestuia pentru a săvârşi Sfânta Liturghie. Când condiţiile au permis lucrul acesta, deasupra mormintelor martirilor s-au zidit bisericile, pentru ca trupurile acestea devenite temple ale Duhului Sfânt să fie la îndemâna credincioşilor pentru întărire duhovnicească şi pentru a cere în mod direct sfântului respectiv ajutor de la Dumnezeu.

Episcopul vicar patriarhal a amintit şi la ce sfinte moaşte se pot închina credincioşii care participă la pelerinajul de Sfântul Dimitrie.

În aceste zile avem prilejul să ne închinăm la raclele moaştelor Sfântului Cuvios Părinte Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii sfintei noastre Catedrale Patriarhale. În mod special de hram, ca o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu şi ca un gest frăţesc din partea Bisericii Greciei, ne putem închina la moaştele Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan care au fost aduse aici la Bucureşti spre mângâierea noastră duhovnicească. În Catedrală putem cinsti moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, căruia i-a fost închinată şi Slujba de Priveghere din seara precedentă, dar şi Sfânta Liturghie de astăzi.

Pelerinii se pot închina la sfintele moaşte până vineri, 28 octombrie 2016.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente