Sfânta Liturghie în Biserica scufundată din Zapalnia după 56 de ani

În ruinele Bisericii din fosta localitate Zapalnia (Bulgaria) a fost oficiată duminică prima slujbă după 56 de ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora.

În urmă cu 54 de ani autorităţile bulgare au hotărât construirea barajului de la Zerebchevo, fapt pentru care locuitorii din Zapalnia au fost forţaţi să părăsească localitatea.

Au lăsat totul în urmă, iar în 1965 apele au înghiţit aşezarea rurală, dar şi biserica ocrotită de Sfântul Ioan de Rila.

Ultima slujbă, o cununie, a fost oficiată în 26 aprilie 1963. Cincizeci şi şase ani mai târziu, mirele de atunci a participat la Sfânta Liturghie din data de 4 august 2019, informează Patriarhia Bulgariei.

Aspecte din timpul Sfintei Liturghii oficate în 4 august. Foto credit: Mitropolia de Stara Zagora

Fiind construită pe un deal, biserica era cel mai înalt loc al satului, fapt pentru care a fost inundată parţial de apele lacului de acumulare. În timpul verii, apele se retrag şi se poate intra în lăcaşul de cult aflat într-o stare avansată de degradare.

Biserica a fost construită din piatră, în 1895 și se află la 280 de kilometri de capitala Bulgariei, Sofia.

Foto credit: steemitimages.com

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

5 măsuri pentru protejarea de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o atenționare meteo pentru toată țara prin care au fost anunțate trei zile de disconfort termic cu temperaturi de până la 37 de grade. „Pe parcursul zilei…