Sfânta Liturghie din Sfânta și Marea Joi la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală, în Joia Mare, astăzi, 9 aprilie 2015, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus: „Dacă am fost atenţi atunci când s-a citit Sfânta Evanghelie în cadrul Sfintei Liturghii a Marelui Vasile am reţinut mai ales patru lucruri care s-au întâmplat în această zi. În primul rând, spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, apoi, Cina cea de Taină şi instituirea Euharistiei, rugăciunea de pe Muntele Măslinilor din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului”.

Ceea ce în mod deosebit prăznuim astăzi este Sfânta Cină cea de Taină: „În această zi, ne aducem aminte de instituirea Sfintei Liturghii, a Tainei Euharistiei, atunci când Mântuitorul Iisus Hristos luând vinul şi pâinea le-a dat ucenicilor şi a spus rostit pe care noi le auzim la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când la rugăciunea preotului Duhul Sfânt coborât dintru înălţimi sfinţeşte pâinea şi vinul şi le transformă în Trupul şi Sângele Mântuitorului. „A­ceas­ta să o faceţi întru pomenirea Mea, că, ori de câte ori veţi mân­ca pâinea aceasta şi veţi bea paharul acesta, moartea Mea veţi vesti şi învierea Mea veţi mărturisi până când eu voi veni”. Aceasta este porunca pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul, de a face întru amintirea Lui această Euharistie, această Liturghie la care suntem permanent chemaţi să participăm”, a spus Preasfinţia Sa.

„În această zi din Joia cea Mare ne aducem aminte de porunca Mântuitorului de a săvârşi Sfânta Liturghie. Tocmai de aceea, în această zi, se scoate un Agneţ special dintr-o prescură, care la vremea Epiclezei se preface în Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Apoi, împreună cu Sfântul Sânge din Potir este aşezată într-un Chivot şi rămâne până în ziua a doua a Sfintelor Paşti, atunci când ea se reface în părticele mai mici care vor fi folosite pentru împărtăşirea celor bolnavi, a pruncilor şi a celor care se află în stare de urgenţă”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La această Sfântă Liturghie s-a sfințit, pe lângă Agnețul Liturghiei, și un al doilea Sfânt Agneț care va fi uscat și sfărâmat la Liturghia din a doua zi de Paști a Sfântului Ioan Gură de Aur, printr-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Sfântul Chivot din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamnă „miel” și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente