Sfânta Liturghie de Paşti la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 12 aprilie 2015, în Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. În această duminică sărbătorim Învierea cea dătătoare de viață a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 1, versetele de la 1 la 17: La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu. Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Întru El era viață și viața era lumina oamenilor. Și lumina luminează în întuneric și întunericul n-a cuprins-o. Fost-a om trimis de la Dumnezeu, iar numele lui era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toți să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci ca să mărturisească despre Lumină. Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul care vine în lume. În lume era și lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. Și celor câți L-au primit și cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fiii lui Dumnezeu, care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. Și Cuvântul s-a făcut trup și s-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și adevăr. Ioan mărturisea despre El și striga, zicând: Acesta era despre care am zis: Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era. Și din plinătatea Lui noi toți am luat și har peste har, pentru că Legea prin Moise s-a dat, iar harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Marian Daniel Vasluianu pe seama Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari.

La finalul Sfintei Liturghii credincioșii care au participat la sfânta slujbă au primit Sfintele Paști, Pastorala la Învierea Domnului, un ou și un cozonac ca semn de binecuvântare și prețuire din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși pe care o numim în cântările Bisericii praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente