Apreciind însemnătatea deosebită pe care o are pentru Biserica noastră Ortodoxă Română ridicarea ei la rangul de Patriarhie, prin hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925 și urmând dispoziției Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Episcopală din Giula a fost săvârșită astăzi, 4 februarie 2010, Sfânta Liturghie arhierească, slujba de Te-Deum și un parastas pentru cei cinci adormiți întru fericire Patriarhi ai Bisericii noastre: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. Slujbele mai sus pomenite au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean și cu alți preoți din Permanența Consiliului Eparhial, iar momentul aniversar a fost pus și în legătură cu importanța extraordinară pe care o are organizarea bisericească, atât pentru o Biserică Ortodoxă Autocefală, cât și pentru o comunitate ortodoxă românească din diaspora, aparținătoare ei, evocând la acest capitol și înființarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în data de 27 martie 1946, prin hotărârea Congresului Național Bisericesc de la Giula, luată ulterior în discuție și aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile Sale din anii 1950 și 1953, reactualizată, tot de către Sfântul Sinod, la ședința sa de lucru din 13-14 februarie 1997 și concretizată prin hirotonia și întronizarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, astăzi Episcopul Oradiei, ca cel dintâi Ierarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, act care îndeplinea o veche dorință a preoților și credincioșilor români din Ungaria și punea capăt unei situații dificile de provizorat. Astfel, aniversarea acestui act fundamental pentru Biserica Ortodoxă Română, adică ridicarea Sa la rangul de Patriarhie, are o importanță capitală pentru toții fiii Săi duhovnicești, atât din România, cât și din străinătate, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Episcopul Iustin: Binele presupune efort şi îl fac cei care au demnitate, personalitate, verticalitate
„Binele, spune Părintele Nicolae de la Rohia, presupune efort şi îl fac numai cei care au demnitate, personalitate, verticalitate, care au un simţ al valorilor”, a afirmat duminică Episcopul Iustin. „Răul îl poate face oricine,…
Săptămâna în imagini: 30 ianuarie – 5 februarie 2023
Rugăciune, tradiție, pelerinaje sunt doar câteva dintre ingredientele ce alcătuiesc viața ortodoxă. Vă invităm să vedeți fotografiile din articolul nostru în imagini din perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2023. Cea mai apreciată postare de…
Episcopul Antonie: Rugăciunea smerită ridică, îndreaptă și vindecă
Episcopul Antonie a slujit în Duminica Vameşului şi a Fariseului la biserica „Tuturor Sfinţilor” din Floreşti. În predică, Episcopul de Bălţi a vorbit despre puterea rugăciunii. „Vedem că din rugăciunea celor doi, a fariseului și…
Atelierele Centrului Bisericesc München activează sub ocrotirea Sf. Teofana Basarab
La finalul anului trecut, printr-o decizie a Consiliului Eparhial, au fost înființate, în cadrul Centrului Bisericesc de la München, Atelierele „Sfânta Teofana Basarab”. „Am considerat potrivit ca Sfânta Teofana Basarab să fie patroana Atelierelor noastre…
Arhiepiscopul Varsanufie îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual
Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului își sărbătorește luni ocrotitorul, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare. Cu ocazia zilei onomastice, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare. IPS Varsanufie s-a născut în 24 ianuarie 1968,…