Sfântă Liturghie arhierească și sfințire de capelă în Protopopiatul Târgu Neamț

Dublă sărbătoare a fost în Protopopiatul Târgu Neamț, unde, în Duminica a II-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Bejeni – Humulești, după care a sfințit capela Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț, închinată Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit mmb.ro.

Momente pline de emoție și de bucurie pentru credincioșii parohiei Bejeni – Humulești, Protopopiatul Târgu Neamț, unde, în Duminica a II-a din Postul Mare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După tradiționala primire cu pâine și cu sare de la poarta bisericii, a debutat slujba arhierească cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoții slujitori numărându-se, alături de părintele paroh Ioan Răduc, și părintele Ioan Dogariu, protopop al Protoieriei Târgu Neamț, și pr. Iustinian Răduc, consilier în cadrul Sectorului de conferințe și protocol al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Cum să nu urci pe scara care duce la rai, dacă ai un asemenea Dumnezeu?”

Câteva sute de credincioși au participat la slujba arhierească, majoritatea dintre ei împărtășindu-se la final cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătura rostit după pericopa evanghelică, Părintele Mitropolit Teofan a vorbit despre unul dintre scopurile principale ale vieții oricărui creștin, anume țintirea spre unirea cu Dumnezeu: „Nu numai cei din sihăstrii, din mănăstiri, ci și fiecare dintre noi, oameni obișnuiți sau căpetenii de oaste, mai bogați sau mai săraci, suntem datori, exercitându-ne lucrarea pe care o avem în familie și în societate, să fim cât mai aproape de Dumnezeu, de ținta noastră finală – unirea cu Cel ce ne-a creat. Cum să nu urci pe scara care duce la rai, dacă ai un asemenea Dumnezeu, Care stă lângă tine, te ajută când îi ceri sprijinul și îți pregătește calea care duce spre Sine? Este necesar doar un singur lucru: când El bate la ușa conștiinței tale, să faci tot posibilul și să fii pregătit pentru a-i deschide”.

Liturghia arhierească de la Bejeni – Humulești a avut parte și de un moment deosebit, IPS Mitropolit Teofan hirotonindu-l întru preot pe tânărul diacon Petrică Pârlea, pe seama parohiei Satu Nou cu hramul „Sfântul Proroc Ilie” din comuna Șcheia, Protopopiatul Iași 3.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Ioan Dogariu a ținut un scurt cuvânt de învățătură și de bun venit, după care a urmat cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Ioan Răduc, care a făcut referire și la sfințirea capelei Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț:

„Stimați oaspeți și iubiți credincioși, ne-am umplut în această zi de darul și harul Duhului Sfânt, dar și de frumoase emoții, pentru că pe drumul acesta al Sfântului și Marelui Post a venit să ne ajute și să ne întărească duhovnicește chiar Întâistătătorul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a venit să ne binecuvânteze și să aducă peste noi harul Duhului Sfânt, pentru a putea fi vrednici de rodul patimilor Mântuitorului Hristos, bucurându-ne apoi de marea Lui Înviere. Alături de mulțumirile aduse Mitropolitului nostru, se cuvine să mulțumim și celor de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț, care au dorit din tot sufletul să aibă un lăcaș de cult unde să-și plece genunchii înainte de a pleca în misiunea lor nu tocmai ușoară. Datorită acestor oameni de nădejde am avut și noi parte, în această frumoasă zi, de Sfânta Liturghie arhierească, motiv pentru care le mulțumim”.

Capelă închinată Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț

După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, s-a deplasat la Detașamentul de Pompieri din oraș, unde a sfințit capela nou construită în curtea subunității, prin efortul cadrelor militare și cu sprijinul părintelui protopop Ioan Dogariu, al părintelui director Ioan Mihoc de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” și al stareților de la Neamț, Secu, Sihla și Agapia. Capela Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț va avea două hramuri, unul închinat Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, patronul spiritual al pompierilor, iar celălalt, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. După cum a menționat locotenent-colonelul Dumitru Gavrilescu, șeful detașamentului, lucrătorii subunității de pompieri au muncit la zidărie, acoperiș, dar și la înfrumusețarea lăcașului de cult. Astfel, pictura a fost realizată de plutonierul Andrei Apostol, cu ajutorul plutonierului Marian Huian și al unor elevi ai Seminarului Teologic de la Neamț, Dunca și Pintilie, iar de sculptură s-au ocupat plutonierii Viorel Alucăi și Dimitrie Ciocanariu. Masa altarului a fost făcută și donată de un credincios, Năstase, din Nemțișor, comuna Vânători Neamț.

Capela a fost ridicată chiar la intrarea în curtea detașamentului, fiind creată și o poartă separată pentru accesul locuitorilor din zonă, dornici să intre pentru o rugăciune. La finalul slujbei de târnosire, IPS Teofan i-a dăruit comandantului de detașament lt. col. Dumitru Gavrilescu distincția de vrednicie „Sfântul Ștefan cel Mare” cu insignă.

Comentarii Facebook


Știri recente