Sfânta Liturghie arhierească și procesiune cu sfintele icoane în Atena

În prima duminică din Postul Mare, 20 martie 2016, dedicată biruinței dreptei credințe asupra iconoclasmului și a tuturor ereziilor, în Catedrala Sfântul Dionisie Areopagitul din Atena, a fost oficiată Sfânta Liturghie, condusă de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade.

După cum informează ecclesia.gr, la acest eveniment a fost prezent și Președintele Republicii Elene, Excelența Sa, dl. Prokopis Pavlopoulos, care, conform tradiției locale, a rostit Simbolul de Credință (Crezul). De asemenea, au participat membri ai guvernului grec, parlamentari, reprezentanți ai forțelor armate și ambasadori ai altor state în Grecia.

Cuvântul festiv a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ierotheos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, care a făcut referire la faptul că sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei leagă teologia de istorie.

Mitropolitul de Nafpaktos a subliniat faptul că „icoana ortodoxă exprimă o realitate istorică și nu una imaginară, prezintă înomenirea Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu în istorie. Totodată, înscrie istoria metamorfozată, adică metamorfoza trupului și schimbarea creației prin energiile necreate ale lui Dumnezeu, de aceea, icoana ortodoxă este învăluită de slavă, care reprezintă lumina lui Dumnezeu și împărtășirea de acum a slavei cerești viitoare”.

La final, a avut loc o procesiune cu sfintele icoane, în amintirea restabilirii cultului icoanelor în anul 843, de către Împărăteasa Teodora, fiul ei Mihail III și Patriarhul Metodie Mărturisitorul al Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente