Sfântă Liturghie arhierească și instalare de preot în Bamberg, Germania

Duminica Sfinților Strămoși, a 28-a după Rusalii, a reprezentat pentru credincioșii ortodocși români din parohia Bamberg, Germania, bucuria participării pentru prima dată la celebrarea Sfintei Liturghii arhierești de către Înaltpreasfințitul Părinte dr. Serafim Joantă, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul român al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Ziua binecuvântată a început cu sunetele clopotelor și cântarea imnului arhieresc de către toți cei prezenți, atunci când Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a intrat în biserică.

A continuat apoi cu Sfânta Liturghie oficiată în limbile română și germană, după cum ne-a precizat Pr. Ionuț Păun. La timpul predicii Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a predicat credincioșilor despre pericopa evanghelică a celor poftiți la cină și a îndemnat stăruitor ca fiecare să încerce cu frică și smerenie să se împărtășească cât mai des posibil cu Sfintele și Dumnezeieștile Taine.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, la care au participat peste 70 de credincioși, români și germani, părintele Ionuț Păun a fost instalat oficial în postul de preot paroh al parohiei înființate în Bamberg. Aceasta are drept ocotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași și pe sfinții Kilian, Kolonat și Totnan, încreștinătorii Franconiei. În cadrul rânduielii de instalare Înaltpreasfințitul Serafim i-a înmânat părintelui Păun Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, tâlcuind credincioșilor însemnătatea gesturilor și a rânduielii și îndemnând pe toți să fie uniți în noua parohie și să sprijine activitatea preotului nou instalat. Totodată domnul arhitect Gregor Neundorfer a primit diploma de onoare a Mitropoliei pentru binefacerile aduse catedralei mitropolitane din Nürnberg și parohiei din Bamberg.

Parohia ortodoxă română din Bamberg a fost înființată de părintele Păun în primăvara acestui an, alături de un grup de credincioși, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Serafim. Sfintele slujbe se oficiază în fiecare duminică în biserica „Sankt Johannes” ce aparține parohiei greco-catolice ucrainiene din Bamberg. Aceasta este amenajată în stil bizantin, cu multe icoane deosebite și cu Sfântul Altar pictat în frescă.

Comentarii Facebook


Știri recente