Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din Ulmu, raionul Ialoveni

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor a oficiat duminică, 3 octombrie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a vorbit despre cele două sensuri ale Cruci: „În învățătura noastră ortodoxă Crucea are două înțelesuri: unul material și altul duhovnicesc. Crucea materială este cea care a dus-o Mântuitorul în spate spre Golgota, este cea pe care a fost răstignit și cea pe care a găsit-o Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare și a fost înălțată de Patriarhul Macarie al Ierusalimului pe amvonul noii biserici, construite pe locul unde fusese Mormântul Mântuitorului, eveniment pe care îl prăznuim de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Cruce materială este crucea văzută. Cel de-al doilea sens al Crucii este spiritual. Când Mântuitorul spune: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”, se referă la crucea duhovnicească, care este nevăzută. Răbdare, ascultarea, acceptarea suferințelor, renunțarea la plăcerile și bunurile lumii acesteia, cum fac monahii, este o cruce duhovnicească”.

La slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a fost prezent și ctitorul Mănăstirii de la Ulmu, primarul satului Ulmu, domnul Tudor Coșleț împreună cu soția sa.

Comentarii Facebook


Știri recente