Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Sucutard

Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, ÎPS Părinte Andrei a oficiat, duminică, 1 septembrie 2013, Sfânta Liturghie în parohia Sucutard din protopopiatul Gherla, potrivit Radio Renașterea. Slujba a fost săvârșită de la ora 10, în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”. Din soborul de peste 20 de preoți a făcut parte, inspectorul eparhial, Pr. Nicolae Buda, părintele protopop de Gherla Paul Isip, Pr. Teofil Herineanu, protopopul de Dej și alți preoți din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca. Sfânta Liturghie Arhierească a fost precedată de binecuvântarea lucrărilor de reabilitare efectuate la biserica parohiei din Sucutard, ce a fost construită între anii 1891-1892. Locașul de rugăciune are o vechime de peste 120 de ani, iar din cauza stării avansate de degradare, în ultimii ani s-au realizat aici ample lucrări de renovare. Au participat la Liturghia Arhierească mulțime de credincioși din Sucutard și din localitățile din jur, precum și oficialități județene și locale. Credincioșii prezenți la slujbă s-au putut închina Icoanei Maicii Domnului, copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, ce este păstrată în Muzeul Mitropoliei Clujului. Icoana a fost adusă sâmbătă seara de un sobor de preoți, când a fost primită în biserică și a fost purtată în procesiune de întreaga comunitate. În cadrul cuvântului de învățătură ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul familiei, al Bisericii și al școlii în educația copiilor și a tinerilor. Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că într-o lume în care foarte mulți tineri au devenit pătimași trebuie ca Hristos să intervină: „Educarea tineretului înseamnă a îngriji dinainte ca sufletele lor să fie ferite de stricăciunea lumii și ca sămânța onestității sădită în ei să ajungă să încolțească fericit, prin neîncetate îndemnuri și exemple, apoi ca mințile lor să fie pătrunse de cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu. Dacă cele trei instituții își dau mâna: Familia, Biserica și Școala sunt toate șansele ca să nu se ajungă în starea în care, fiind pătimași de tot să nu mai poată fi salvați”.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat Crucea Transilvană preotului paroh Grigore Moldovan, pentru misiunea desfășurată în cei 40 de ani de păstorire a parohiei Sucutard. Această distincție a fost înmânată de Părintele Mitropolit și primarului Vasile Lupu din comuna Geaca. Au fost acordate și diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de renovare ale bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente