Sfânta Hristina a fost cinstită în Parohia românească din Ottawa

Întrucât unele persoane nu au posibilitatea de a ajunge la programul liturgic din zilele lucrătoare, hramul închinat Sf. M. Mc. Hristina a fost serbat în comunitatea ortodoxă românească din Ottawa, Canada, începând de sâmbătă seara.

Programul liturgic a început de la ora 18:00 cu slujba Vecerniei, urmată de o cateheză adresată tinerilor din parohie. Duminică, Pr. Paroh Grigorie Țăpuc a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit credincioșilor despre semnificațiile textului evanghelic citit: Înmulțirea pâinilor (Matei 14: 14-22).

Ziua s-a încheiat cu o agapă oferită de Comitetul parohial.

La Sfânta Liturghie săvârșită luni, 23 iulie 2018, în ziua cinstirii Sfintei Hristina, părintele paroh a subliniat curajul și sfințenia marii mucenițe.

Sfânta Muceniță Hristina

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit ca locuință cel mai înalt turn al palatului său, unde erau așezate statuile zeilor din aur și argint.

Hristina, care credea în Dumnezeul cel adevărat al creștinilor, a dărâmat idolii din aur ai tatălui său și i-a împărțit la săraci. Pentru această faptă, din porunca tatălui său, Hristina a fost supusă la multe chinuri și lăsată în acel turn alți câțiva ani. Când a scos-o de acolo Hristina nu renunțase la credința creștină și de aceea Urban a aruncat-o în mare, însă a venit la mal nevătămată.

Închizând-o în temniță, tatăl ei se gândea la ce fel de chinuri să o supună ca să o omoare. Peste noapte el a murit, iar urmașul său, Dion, a continuat șirul supliciilor la care a fost supusă creștina Hristina. În cele din urmă, ea a primit cununa muceniciei pentru curajul cu care și-a păstrat credința în Domnului și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Parohia românească din Ottawa

Parohia „Sf. Apostol si Evanghelist Matei” din Ottawa o are ca ocrotitoare și pe Sf. M. Mc. Hristina și a fost întemeiată în 1982 pentru a sluji cu precădere comunitatea româno-canadiană din regiunea Ottawa-Gatineau.

Lăcașul de cult în care își desfășoară activitatea a fost cumpărat de Parohia ortodoxă în 2010 de la o comunitate romano-catolică.

Foto credit: Parohia Ottawa

Comentarii Facebook


Știri recente