Sfânta Genoveva cinstită la Parohia Ortodoxă Română din Paris

Parohia românească din Paris cu hramurile Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva și-a cinstit marți, 3 ianuarie 2016, ocrotitoarea.

Lăcaşul de cult a fost înfiinţat în anul 1998 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

***

Sfânta Genoveva era o simplă fată de ţăran, născută în oraşul Nanterre din Franţa. Într-o zi, în oraşul Nanterre a sosit Sfântul Germain din Auxerre (arhidiacon de Auxerre), care era în drum spre Marea Britanie. El s-a oprit în sat şi a ţinut o predică în care le-a vorbit oamenilor despre Dumnezeu. După ce a terminat de vorbit, o copilă în vârstă de şapte ani s-a apropiat de el şi i-a spus că doreşte să-şi închine viaţa lui Dumnezeu. Era Genoveva. Sfântul Germain i-a dat Genovevei un medalion de bronz ce avea gravat o cruce şi i-a spus fetei să o poarte mereu, că este mult mai folositoare decât orice bijuterie sau colier de aur sau argint. Sfânta Genoveva avea să poarte întreaga viaţă acel medalion. La vârsta de 15 ani a depus jurământul de călugărie în timpul unei ceremonii religioase oficiate de episcopul Parisului.

Sfânta Genoveva a trecut la Domnul pe 3 ianuarie în anul 512, la numai cinci săptămâni de la moartea regelui Clovis. Mormântul sfintei Genoveva a devenit loc de pelerinaj, pentru că îi erau atribuite minuni chiar şi după trecerea sa la cele sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente